node/41234

Goodyear: Βιωσιμότητα στην καθημερινότητα

Συμβουλές για καθημερινή οικονομία και περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας, από τη Goodyear.

Αν είστε αποφασισμένοι να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε την καθημερινή σας οδήγηση πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η οδήγηση οποιουδήποτε αυτοκινήτου συνοδεύεται από αποτύπωμα άνθρακα, ακόμα κι αν πρόκειται για όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Goodyear που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το πώς οδηγείτε. 


Μην το παρακάνετε με την επιτάχυνση και το φρενάρισμα
Η φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση εξαρτάται από την ήπια τροφοδοσία καυσίμου. Είναι καλό να φρενάρετε νωρίς και απαλά όταν πρέπει να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε. Το ίδιο ισχύει και για την επιτάχυνση. Χρησιμοποιήστε ομαλή πίεση στο πεντάλ γκαζιού για να φτάσετε την επιθυμητή ταχύτητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν απομακρύνεστε από φανάρια ή κόμβους. Αυτό, όχι μόνο θα μειώσει την παραγόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του αυτοκινήτου σας, αλλά θα σας βοηθήσει, επίσης, να εξοικονομήσετε καύσιμα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα ελαστικά
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε κατασκευαστική διαδικασία, CO2 παράγεται και κατά την κατασκευή των ελαστικών. Οπότε, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα ελαστικά που θα διαρκέσουν περισσότερο. Η διάρκεια ζωής των ελαστικών σας θα πρέπει να είναι ένα βασικό κριτήριο, εάν επιθυμείτε να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα. Επιπρόσθετα, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη και την αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Ελαστικά όπως το Goodyear EfficientGrip Performance 2 διαρκούν περισσότερο (έως και 50% σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους), με καλή αντίσταση χαμηλής κύλισης.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας
Τα ελαστικά με χαμηλή πίεση δημιουργούν μεγάλες εκπομπές ρύπων. Καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τις πιέσεις των ελαστικών σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκώς φουσκωμένα. Μπορείτε να ανατρέξετε στις βέλτιστες πιέσεις ελαστικών του αυτοκινήτου σας στο εγχειρίδιο του οχήματος. Η κίνηση με  ελαστικά που τους λείπει αέρας καθιστά το αυτοκίνητο δύσκολο προς οδήγηση,  ενώ παράλληλα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές της εξάτμισης.

Μην υπερφορτώνετε το αυτοκίνητό σας
Όσο πιο βαρύ είναι το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρειαστεί προκειμένου να μετακινηθεί. Αφαιρέστε οτιδήποτε δε χρειάζεστε για ένα ταξίδι. Η άσκοπη μεταφορά βαριών αντικειμένων μπορεί να αυξήσει το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στο όχημά σας. Οι μπαγκαζιέρες οροφής προκαλούν αντίσταση που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μπαγκαζιέρα οροφής ή μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητό σας, αφαιρέστε την από την κορυφή του αυτοκινήτου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη συνολική του απόδοση για ένα ταξίδι.

Χρησιμοποιήστε το cruise control
Σε μεγάλες διαδρομές, καλό είναι να χρησιμοποιείτε το cruise control. Επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να αναλάβει τον έλεγχο επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης, όπως η απότομη επιτάχυνση. Η σταθερή ταχύτητα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από άποψη κατανάλωσης καυσίμου συγκριτικά με τη συχνή αλλαγή ταχύτητας.

Οδηγήστε με τα παράθυρα κλειστά
Μπορεί να είναι ευχάριστο να οδηγείτε σε επαρχιακό οδικό δίκτυο με τα παράθυρα ανοιχτά, όμως, σε υψηλότερες ταχύτητες αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παραγόμενες από το αυτοκίνητό σας εκπομπές ρύπων. Για να αντιμετωπίσει την αυξημένη αντίσταση που προκαλείται από τα ανοιχτά παράθυρα, το αυτοκίνητό σας θα κατααλώσει περισσότερα καύσιμα και ως αποτέλεσμα, θα παράγει περισσότερο άνθρακα.

Φροντίστε για το service του αυτοκινήτου σας
Εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σας, επιτυγχάνεται και η μέγιστη δυνατή απόδοσή του. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και τα μικρότερα ζητήματα μπορούν να μετατραπούν στα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ότι το αυτοκίνητό σας χρησιμοποιεί περισσότερα καύσιμα από ό, τι είναι απαραίτητο.


Η μείωση του ανθρακικού σας αποτυπώματος έχει να κάνει με το κατά πόσο γνωρίζετε ποιες δραστηριότητες μπορούν να παράγουν περισσότερο CO2. Με μερικές μικρές αλλαγές στην οδηγική σας συμπεριφορά και τον τρόπο συντήρησης του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να μειώσετε επιτυχώς το αποτύπωμα άνθρακα ενώ βρίσκεστε στον δρόμο.

[Πηγή: Goodyear]

TAGS