Φόρος χιλιομέτρων στα ηλεκτρικά οχήματα;

Φόρος χιλιομέτρων στα ηλεκτρικά οχήματα;

Στην Ιαπωνία, έπεσε στο τραπέζι πρόταση που προβλέπει τη φορολόγηση των ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύουν!

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Shunichi Suzuki, πρότεινε μεταξύ άλλων στην κοινοβουλευτική ομάδα τη φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σύμφωνα με τα διανυθέντα χιλιόμετρα τους. 

Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι σε αντίθεση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν κάποιο θερμικό σύστημα κίνησης και φορολογούνται μέσω της κατανάλωσης καυσίμων, τα ηλεκτρικά έχουν ασυλία και αυτό πρέπει να αλλάξει για να μην εκτροχιαστούν τα οικονομικά του κράτους.

ev

Πρότεινε λοιπόν τη φορολόγησή τους στο στάδιο της οδήγησης ή την αύξηση στην τιμή πώλησης της κιλοβατώρας κατά τη διαδικασία της φόρτισης τους. Υπεραμύνθηκε δε της πρότασης του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα λόγω και του μεγαλύτερου βάρους τους μελλοντικά θα προκαλέσουν περισσότερες φθορές στο οδικό δίκτυο, συνθήκη η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με χρήματα από τα κρατικά ταμεία.

Πολλοί βέβαια μέσα από την κυβέρνηση αντιτάθηκαν στη συγκεκριμένη πρόταση κάνοντας λόγο πως ένας τέτοιος νόμος θα επιβραδύνει τις προσπάθειες για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήδη η χώρα έχει δαπανήσει πολλά χρήματα γι' αυτό το σκοπό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε όμως και η δήλωση του Seiichi Nagatsuka, αντιπροέδρου της ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας: «Είμαστε αντίθετοι με τη βιαστική εισαγωγή μέτρων όπως ένας φόρος χιλιομέτρων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς κάποια περαιτέρω διαβούλευση».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube