node/37146

Formula 1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια το 2021 [video]

Στο Austin του Τέξας ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί της Formula 1 που θα τεθούν σε εφαρμογή από το επόμενο πρωτάθλημα.

Δύο χρόνια σχεδόν χρειάστηκε για να καταλήξει η Formula 1 στους κανονισμούς που θα ισχύουν για την κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 2021. Η ανακοίνωσή τους έγινε στο Austin του Τέξας από τον πρόεδρο της FIA Jean Todt, τον CEO της F1 Chase Carey, τον διευθύνοντα σύμβουλο της F1 Ross Brawn, και τον τεχνικό διευθυντή της FIA Νικόλα Τομπάζη.

Αρχικά, η ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του 2019, αλλά μια σειρά από διαφωνίες, καθυστέρησε τη συμφωνία για το τι θα ισχύσει τελικά. Ο Todt χαρακτήρισε τους νέους κανονισμούς ως «μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που πλέον θα γίνονται οι αγώνες της F1. Για πρώτη φορά, έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του θέματος», είπε ο  Todt και υπογράμμισε πως «οι κανονισμοί του 2021 είναι προϊόν μιας πραγματικά συνεργατικής προσπάθειας και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Επιγραμματικά οι νέοι κανονισμοί εξασφαλίζουν:
- Μονοθέσια που θα μπορούν να έχουν πιο «κλειστές» μάχες μέσα στην πίστα
- Μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις ομάδες
- Εισάγεται όριο στους προϋπολογισμούς που είναι τα $ 175 εκατ. Από αυτό το ποσό εξαιρούνται οι αμοιβές των οδηγών, οι αμοιβές των τριών κορυφαίων στελεχών της ομάδας, το κόστος marketing, και αυτό της φιλοξενίας προσκεκλημένων στα paddocks. Παράλληλα θεσμοθετείται πού αυστηρός έλεγχος της τήρησης των οικονομικών δεσμεύσεων. 

Στόχος είναι να γίνει το σπορ πιο ανταγωνιστικό αλλά παράλληλα και πιο ελκυστικό σε νέες ομάδες. Ένας δεύτερος στόχος είναι η F1 να συνεισφέρει με την τεχνολογία της ακόμη πιο ουσιαστικά στα αυτοκίνητα παραγωγής. 

Οι κυριότερες αλλαγές
Οι σημαντικότερες αλλαγές έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό, δηλαδή την αεροδυναμική των μονοθεσίων. Η εμπρός αεροτομή έχει γίνει πιο απλή, ενώ απουσιάζουν τα barge boards. Αλλαγές έχουμε και στον σχεδιασμό του καλύμματος του κινητήρα, στις εισαγωγές ψύξης, στους αεραγωγούς των φρένων αλλά και στην πίσω αεροτομή. Επιπλέον θα έχουμε μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό του πατώματος που θα λειτουργεί ολόκληρο ως διαχύτης, ενώ παράλληλα θα έχει τέτοιον σχεδιασμό ώστε να μην επηρεάζεται από το πέρασμα πάνω από τα κέρμπ. Τέλος ο χώρος που φιλοξενεί τον οδηγό θα μεγαλώσει. 

Αντίθετα με την αεροδυναμική, οι νέοι κανονισμοί δεν επηρεάζουν τόσο καθοριστικά τους κινητήρες. Η υβριδική τεχνολογία παραμένει, όμως στο πλαίσιο των νέων οικονομικών δεδομένων, δεν θα αυξηθεί το κόστος εξέλιξής τους. Οι ομάδες δικαιούνται να σχεδιάζουν ένα νέο κιβώτιο κάθε πέντε χρόνια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό κινητήρων και κιβωτίων που δικαιούται κάθε οδηγός ανά σεζόν αυτός καθορίζεται σε 3 κινητήρες και 3 κιβώτια. Ακόμη το ελάχιστο βάρος αυξάνεται στα 768 από τα 743 κιλά.

Τέλος και σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγώνες αυτούς καθαυτούς, ο μέγιστος αριθμός τους ορίζεται στους 25 ανά σεζόν. Παράλληλα οι όποιες δραστηριότητες της Πέμπτης μεταφέρονται την Παρασκευή. Επίσης στο FP3 τα μονοθέσια θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ίδια αεροδυναμικά στοιχεία με αυτά του αγώνα, ενώ δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τις κατατακτήριες. 

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί όλες τις αλλαγές στη Formula 1. 

TAGS
node/39891

Sebastian Vettel: Από τη Ferrari στην Aston Martin με πόσα;

Ο Γερμανός τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής από του χρόνου θα είναι στην ομάδα του Lawrence Stroll.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Sebastian Vettel: Από τη Ferrari στην Aston Martin με πόσα;

Το ότι ο Sebastian Vettel περνούσε μια περίοδο, έως και δυστυχισμένη, στη Ferrari είναι γνωστό. Το ότι μετά τη λύση του συμβολαίου του δεν ήθελε να πάει σπίτι του και αυτό είναι γνωστό.

Έτσι, σήμερα έγινε και επισήμως γνωστό αυτό που όλοι ήξεραν αλλά ουδείς επιβεβαίωνε, καθώς όλοι ήξεραν ότι από το καλοκαίρι συζητούσε με τον Lawrence Stroll. Ο Γερμανός από το 2021 θα είναι οδηγός της Racing Point που από του χρόνου θα αλλάξει όνομα και θα λέγεται Aston Martin.

Ο Sebastian Vettel θα πάρει τη θέση του Sergio Perez και θα έχει ομόσταυλό του τον Lance Stroll.

Αν κάποιος διερωτάται γιατί ο Γερμανός επέλεξε αυτή τη λύση, η απάντηση είναι απλή: Πρώτον αν πήγαινε σπίτι του θα ήταν μια βαριά ήττα για την εικόνα του. Όταν έχεις τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, έστω και αν τα τελευταία χρόνια δεν έχεις διακριθεί, το να αποσυρθείς όχι και τόσο... οικειοθελώς, είναι βαρύ.

Δεύτερον οι συζητήσεις που είχε με τη Renault δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα και τρίτον όλες οι άλλες ομάδες είχαν «κλειστές» πόρτες. 

Έτσι λοιπόν η λύση της Aston Martin είναι η καλύτερη δυνατή.

Δεν πρόκειται για μια ομάδα που διεκδικεί τίτλο σε καμία περίπτωση, ενώ τα βάθρα που στοχεύει είναι περιορισμένα. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ένας τετράκις παγκόσμιος θα βρίσκεται στις τάξεις της, είναι μια αναβάθμιση για την ομάδα. 

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι μεγαλύτερο του ενός χρόνου (μιλούν για τριετία) με την ετήσια αμοιβή του Vettel να φτάνει τα €15 εκατ. Ο ίδιος ο Γερμανός θα είναι αναμφισβήτητα το «πρώτο βιολί» στην ομάδα, καθώς ο Lance Stroll παρά το ταλέντο του δύσκολα θα τον απειλήσει, σε αντίθεση με ό,τι βίωνε ο Γερμανός τον τελευταίο καιρό στη Ferrari με τον Leclerc.

Γιατί ο Lawrence Stroll ήθελε τώρα τον Vettel;
Πέρα από την αναβάθμιση της ομάδας, ο Γερμανός θα αποτελέσει και τον καλύτερο πρεσβευτή της ίδιας της Aston Martin. Η τελευταία θέλει ένα «δυνατό» όνομα να εμφανίζεται να οδηγεί τα αυτοκίνητά της και ο Vettel είναι αυτό που ζητούσε για να ξαναμπεί η μάρκα δυναμικά στην κατηγορία της. 

Κάπως έτσι όλοι φαίνεται να είναι ευτυχισμένοι, εκτός από τον Perez που δεν ξέρουμε ακόμη πού θα καταλήξει, και μένει να δούμε το αποτέλεσμα για να δούμε αν η κίνηση θα στεφθεί από επιτυχία. Πάντως εκ μέρους της Aston Martin, ο Szafnauer δήλωσε ότι όλοι στην ομάδα είναι ενθουσιασμένοι καθώς ο Sebastian θα φέρει ένα πνεύμα νικητή. Δεν μπορώ να σκεφτώ -είπε - καλύτερο οδηγό να μας βοηθήσει σε αυτή τη νέα εποχή.

node/39855
Alpine F1 Team

Επίσημο: Η Alpine αντικαθιστά τη Renault στην F1

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα: Από τη σεζόν του ’21, η ομάδα Formula 1 της Renault θα ονομάζεται Alpine F1 Team.

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Επίσημο: Η Alpine αντικαθιστά τη Renault στην F1

Τα νέα έγιναν επίσημα με την ευκαιρία του ιταλικού Grand Prix. Από το 2021, η ομάδα της Renault θα ονομάζεται Alpine F1 Team. Το μονοθέσιο θα συνεχίσει να φορά τον κινητήρα Renault E-Tech, προκειμένου να συνεχίσει να προωθεί την υβριδική τεχνολογία του ομίλου.

Ο Luca de Meo δήλωσε σχετικά: «Η Alpine είναι μια ωραία φίρμα, ισχυρή και ζωντανή, που χαρίζει χαμόγελο στο πρόσωπο των οπαδών της. Παρουσιάζοντας την Alpine, σύμβολο της γαλλικής αριστείας, στους πιο διάσημους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, συνεχίζουμε τη δραστηριότητα ως κατασκευαστές σε ένα ανανεωμένο σπορ. Δίνουμε το “παρών” επίσης με μια ονειρική φίρμα μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα, για εντυπωσιακούς αγώνες αυτοκινήτων που γίνονται και ακολουθούνται από παθιασμένους ανθρώπους. Η Alpine θα φέρει επιτέλους τις αξίες της στο paddock της Formula 1: Κομψότητα, εφευρετικότητα και τόλμη».