Formula 1: Αλλάζουν όλα στο Silverstone - Τι είναι το Sprint Qualifying

Formula 1: Αλλάζουν όλα στο Silverstone - Τι είναι το Sprint Qualifying

Και με νέα πίσω ελαστικά θα αγωνιστούν τα μονοθέσια.

Ένα διαφορετικός αγώνας θα γίνει αυτό το τριήμερο στην πίστα του Silverstone. Το Βρετανικό GP θα είναι το πρώτο που θα έχει το νέο Sprint Qualifying, το οποίο επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τις γνωστές κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου αλλά θα δώσει και έξτρα βαθμούς στους οδηγούς.

Η διαδικασία προβλέπει τα εξής: Την Παρασκευή θα έχουμε τη διαδικασία των ελεύθερων δοκιμών και αμέσως μετά θα γίνουν οι κατατακτήριες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνονταν το Σάββατο (Q1, Q2, Q3). Η σειρά κατάταξης θα καθορίσει και τη σειρά εκκίνησης στο grid για το Sprint Qualifying του Σαββάτου.

Το Sprint Qualifying τώρα, είναι ένα ένας αγώνας απόστασης 100 km, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίζει και τη σειρά εκκίνησης για τον κανονικό αγώνα της Κυριακής. Ωστόσο, οι τρεις πρώτοι του Sprint Qualifying θα πάρουν έξτρα βαθμούς, 3 ο πρώτος, 2 ο δεύτερος και 1 ο τρίτος. Επομένως το κίνητρο δεν είναι μόνον η pole position της Κυριακής, αλλά και το βαθμολογικό όφελος. 

Όλα αυτά δημιούργησαν την ανάγκη προσαρμογής των κανονισμών στα νέα δεδομένα. Έτσι στο FP1 της Παρασκευής κάθε οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο δύο σετ ελαστικών, ενώ η στις κατατακτήριες της Παρασκευής οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε σετ μαλακών ελαστικών.

Για το Σάββατο, οι επιλογές των ελαστικών έχουν ως εξής: 
Στο FP2 οι οδηγοί θα έχουν δικαίωμα χρήσης ενός σετ όποιας γόμας θέλουν.
Στο Sprint Qualifying ένα σετ ελαστικών με ελεύθερη επιλογή γόμας.
Στον αγώνα της Κυριακής δύο σετ ελαστικών. 

Και μια και μιλάμε για ελαστικά, να πούμε ότι στη Βρετανία η Pirelli θα φέρει νέας κατασκευής πίσω ελαστικά (ενισχυμένος σκελετός στο πλάι), μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα του Μπακού. Αυτό σημαίνει πως οι μεν οδηγοί θα έχουν νέα δεδομένα να αντιμετωπίσουν, οι δε μηχανικοί θα πρέπει να ρυθμίσουν κατάλληλα την πίσω ανάρτηση. 

Από αυτήν την άποψη, οι ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής θα είναι καθοριστικής σημασίας, σε μια πίστα που είναι και από τις πιο γρήγορες του πρωταθλήματος. 

Το πρόγραμμα του τριημέρου 

Παρασκευή 16 Ιουλίου
FP1: 16:30-1730
Κατατακτήριες: 20:00-21:00

Σάββατο 17 Ιουλίου
FP2: 14:00-15:00
Sprint Qualifying: 18:30-19:00

Κυριακή 18 Ιουλίου
Αγώνας: 17:00

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube