Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τη χειμερινή περίοδο

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τη χειμερινή περίοδο

Με πρόστιμο θα κινδυνεύουν όσοι οδηγοί δεν έχουν στο όχημά τους από την επόμενη χειμερινή περίοδο, αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή χιονολάστιχα.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, από τον ερχόμενο Οκτώβριο καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους οδηγούς που δεν θα μεριμνήσουν, θα υπάρχει πρόστιμο ύψους €40.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων θα γίνει υποχρεωτικό μάθημα για τους υποψήφιους οδηγούς, οι οποίοι μάλιστα θα εξετάζονται δειγματοληπτικά.

Η υπουργική απόφαση επιβάλει στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών να φέρουν στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες, εφόσον το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με χειμερινά ελαστικά (M+S). Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες θα το επιβάλουν. 

Αναλυτικότερα, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.

β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και

γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

«Με δεδομένη τη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών είναι χρήσιμο να προσαρμοστούμε όλοι οι οδηγοί σε μια πραγματικότητα όπου θα εκδηλώνονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαιτείται μια διαφορετική νοοτροπία και για αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών η εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων. Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αλυσίδες όταν επιβάλλεται η χρήση τους, συμπληρώνει αυτή τη δράση, σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οδηγών και των επιβατών σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο» δήλωσε σχετικά με την απόφαση ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE