Τα πάνω κάτω στην τιμή των καυσίμων – Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

- Πλαφόν με point system στην τιμή προωθεί η ΡΑΕ - Νέος αυτόματος μηχανισμός τιμών με εφαρμογή ανά νομό - Οι τιμές στα πρατήρια της περιφέρειας θα αλλάζουν ανά εβδομάδα - Μέτρο σύγκρισης η μέση τιμή πώλησης υγρών καυσίμων στην Αττική

Την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης πλαφόν στην τιμές των υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, ανά νομό, φέρεται να εισηγείται στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή. Αυτή θα επιβάλλεται ως ανώτατη (πλαφόν) όταν την ξεπερνά το 70% των βενζινοπωλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ θα αποστείλει άμεσα τη σχετική πρότασή της.

Τι θα ισχύει με τις τιμές των καυσίμων και πώς θα γίνεται
Πρόκειται για μεθοδολογία που προβλέπει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ως τιμή βάσης σε όλη τη χώρα τη μέση τιμή των υγρών καυσίμων του νομού Αττικής. Από κει και πέρα ανά νομό και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς θα έχει οριστεί ένα εύλογο περιθώριο διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει νοητά ανά νομό μία ξεχωριστή τιμή. Αν την υπερβαίνει το 70% των βενζινοπωλών τότε αυτή θα λειτουργεί ως πλαφόν.

Όπως αναφέρουν πηγές, η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να έχει ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ανά εβδομάδα θα αναπροσαρμόζεται η τιμή για βενζίνη και ντίζελ σε κάθε νομό.

Με τη μεθοδολογία αυτή, που για πρώτη φορά προτείνεται, δίνεται αφενός περιθώριο στη λειτουργία του ανταγωνισμού και αφετέρου λειτουργεί ως "δαμόκλειος σπάθη" η επιβολή του πλαφόν για όσους επιδιώξουν να αισχροκερδήσουν.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

[Πηγή Euro2day.gr]

TAGS