Στα €2,5 τα διόδια στην Αττική Οδό

Στα €2,5 τα διόδια στην Αττική Οδό

H νέα σύμβαση προβλέπει τη μείωση των διοδίων μετά τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, για διάστημα πέντε ετών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε την έγκριση του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση προβλέπεται η μείωση των διοδίων μετά τη νέα παραχώρηση και για διάστημα πέντε ετών στα 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο νέος παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο διέλευσης, αλλά μετά την πάροδο της πενταετίας και υποβάλλοντας αίτημα αύξησης το οποίο να τεκμηριώνεται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες του αυτοκινητοδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος όρος στο σχέδιο σύμβασης μπήκε κατόπιν συνεννόησης του ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ζητήσει τη μείωση των διοδίων.

Να σημειωθεί πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης της διέλευσης των οχημάτων. Τα διόδια σε ώρες μη κυκλοφοριακής αιχμής θα μειώνονταν και σε ώρες αυξημένης κυκλοφορίας θα ανέβαιναν λειτουργώντας ως αντικίνητρο για τη διέλευση των οδηγών.

Στην Αττική Οδό σημειώνονται, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές εξόδους μποτιλιαρίσματα και η προαναφερόμενη πρόταση αποσκοπούσε στην αποσυμφόρηση της.

Ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού βρίσκεται στην τελευταία φάση όπου έχουν φτάσει οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα. Η νέα παραχώρηση θα είναι διάρκειας 25 ετών, ενώ η υφιστάμενη λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube