Σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα κατά... παραγγελία 

Σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα κατά... παραγγελία 

Στη συνέχεια ή τα διέλυαν και τα πουλούσαν σαν ανταλλακτικά ή παραποιούσαν τα στοιχεία τους και τα διέθεταν στην αγορά. 

Έπειτα από επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η αστυνομία συνέλαβε 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

Αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν οχήματα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Τα μετέφεραν με γερανό
Ακολούθως, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό έτερα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός κατά τη διάπραξη των κλοπών, ως εξής:

37χρονος ήταν ο αρχηγός και αποκλειστικός ρυθμιστής της λειτουργίας της οργάνωσης. Κατείχε τις περισσότερες γνώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου έχοντας διασυνδέσεις με επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, ήταν αυτός ο οποίος διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και παρέδιδε στα μέλη της τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την συμμετοχή τους.

Ο 37χρονος, μαζί με έναν 22χρονο, έναν 35χρονο και έναν 30χρονο αποτελούσαν τους επιχειρησιακούς βραχίονες της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και μεγάλη εμπειρία στις κλοπές των αυτοκινήτων, καθώς και πλούσιο ποινικό παρελθόν,

Οι δύο πρώτοι παρείχαν τα αναγκαία μέσα για την τέλεση των κλοπών, καθώς διέθεταν οχήματα συγγενικών τους προσώπων για τη μετάβαση και διαφυγή τους. Ο 44χρονος συμπλήρωνε τον επιχειρησιακό βραχίονα, καθώς κατείχε το ειδικό γερανοφόρο όχημα για τη μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων, ενώ για τις «υπηρεσίες» του αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας το ποσό των 400 ευρώ για κάθε μεταφορά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων,
τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων,
πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων,
διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων,
κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου,
ηλεκτρικός εκκενωτής (taser),
συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,
2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων,
πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,
βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου,
ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB),
ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών,
το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ.

Εντοπίστηκαν 10 από τα 22 κλεμμένα αυτοκίνητα
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις κλοπής αυτοκινήτων, με τα 10 από αυτά να εντοπίζονται. Επίσης, εξιχνιάστηκε 1 απόπειρα κλοπής οχήματος καθώς και 2 κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Κερατσίνι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Πεύκη, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Πειραιά και Νέα Σμύρνη που διαπράχθηκαν από αρχές τους έτους 2022.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube