ΣΕΑΑ: Άδικη και αναποτελεσματική η αύξηση του φόρου πολυτελείας

Οι συζητήσεις για πιθανή αύξηση του φόρου πολυτελείας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Η ενδεχόμενη αύξηση του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από 1.929 cc κατά 30%, που κυκλοφόρησε ως είδηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ δεν θα έχει τα θετικά αποτελέσματα στα οποία ελπίζει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ ήδη με την αθρόα κατάθεση πινακίδων αλλά και την πώληση πολλών αυτοκινήτων σε αγορές του εξωτερικού, τα χρήματα που χάνει το κράτος από τη μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας για αυτά τα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από το έσοδο που φέρνει ο φόρος πολυτελείας. Και οποιαδήποτε αύξησή του μπορεί να επιδράσει μόνο αρνητικά.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΑΑ:

Θέμα: Η τυχόν νέα φορολογική επιβάρυνση στα μεσαίου και μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα, εκτός από άδικη, θα είναι αναποτελεσματική

Έχει προταθεί η αύξηση κατά +30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα «δίλιτρα» και μεγαλύτερα αυτοκίνητα, με στόχο να αυξηθούν τα σχετικά δημοσιονομικά έσοδα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα, ακόμη και στα σημερινά του επίπεδα, καθώς έχει προκαλέσει αθρόες καταθέσεις πινακίδων, αλλά και εξαγωγές αυτοκινήτων σε τρίτες χώρες, εις βάρος των εσόδων που θα εισέρεαν από τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Με βάση στοιχεία της ΓΓΔΕ, στις αρχές του τρέχοντος έτους 560.485 αυτοκίνητα βρίσκονταν σε ακινησία, ενώ μόνον την τελευταία τριετία  (2012-2014) έχουν εξαχθεί περισσότερα από 55.000 αυτοκίνητα. Συνέπεια των παραπάνω είναι στα αυτοκίνητα κυβισμού 2.000 cc, η αναλογία των κυκλοφορούντων προς τα προσωρινά ακινητοποιημένα να είναι 3,7 προς 1, ενώ στα αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 2.000 cc η αναλογία να είναι 2,6 προς 1.

Τα συνολικά έσοδα από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης το 2014 ανήλθαν σε 91,1 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα διαφυγόντα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε προσωρινή ακινησία ήταν της τάξης των 77 εκατομμυρίων ευρώ και αυτών που εξήχθησαν της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης είναι ήδη πλήρως αναποτελεσματικός και η τυχόν αύξηση του θα επιφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος, προκαλώντας αναίτια και άδικα την περεταίρω απαξίωση των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων μεσαίου και μεγαλύτερου κυβισμού, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ελάχιστη αξία, πχ. € 3.000 ως 5.000.

[Πηγή: ΣΕΑΑ]

TAGS