Πρoς τρίμηνη παράταση η απόσυρση

Πρoς τρίμηνη παράταση η απόσυρση

Έως ότου οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς φορολογίας των αυτοκινήτων

Προς παράταση τουλάχιστον τριών μηνών φαίνεται να οδεύει το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων (πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως 31/2/2001), το οποίο λήγει στις 20 Δεκμεβρίου 2015.

Ο λόγος είναι πως ακόμη δεν έει οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς φορολογίας των αυτοκινήτων που θα ισχύσει από το 2016 και στο οποίο η απόσυρση φέρεται να έχει θέση αλλά με περισσότερους περιορισμούς. 

Αυτή τη στιγμή το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας του νομοσχεδιου, το οποίο θα τεθεί την άνοιξη σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων). 

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν από παλιά αλλά δημοσιεύει και πάλι σήμερα η “Ημερησία”,  στόχος είναι να καταργηθεί το καθεστώς διασύνδεσης της φορολογίας του αυτοκινήτου με τον κυβισμό του κινητήρα του και να συνδεθεί με την εμπορική του αξία

Να θυμίσουμε πως υπέρ αυτού του συστήματος έχουμε πολλές φορές αρθρογραφήσει εδώ στο drive.gr αλλά και στα περιοδικά μας DRIVE και AUTOCAR, θεωρώντας πως αυτό το σύστημα είναι σαφώς πιο δίκαιο. 

Χαρακτηριστικά είχαμε αναφέρει το παράδειγμα πως ο αγοραστής ενός SKODA 1600 κυβικών δεν μπορεί να θεωρείται το ίδιο πλούσιος (και άρα να φορολογείται με την ίδια κλίμακα) με αυτόν μιας Mercedes 1600 κυβικών, αφού απλούστατα ο ένας δίνει τα μισά χρήματα από τον άλλον για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο. 

Η λογική αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον ΣΕΑΑ και έτσι μέχρι να οριστικοποιηθεί το καθεστώς φορολογίας, μοιραία και η απόσυρση θα πάρει μια παράταση. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την απόσυρση στη συνέχεια να καταργείται για μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα και να διατηρείται για αγορά αυτοκινήτων μικού κυβισμού και εμπορικής αξίας το πολύ έως 17.000 ευρώ. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του 2014 έχουν αποσυρθεί περίπου 52.500 παλαιά ρυπογόνα αυτοκίνητα, από τα οποία 41.850 αντικαταστάθηκαν από καινούργια, προδιαγραφών Euro 5 στην πλειοψηφία τους. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube