Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής της βενζίνης

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής της βενζίνης

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εξέδωσε ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση της τιμής της βενζίνης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Τα δημοσιεύματα αποδίδουν στην πλειοψηφία τους την αύξηση της τιμής στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αλλά ο Σύνδεσμος την αποδίδει αλλού.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι παρότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τις μελλοντικές εξελίξεις των διεθνών τιμών, αφού αυτές μπορεί να επηρεασθούν από διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα, σήμερα και με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν διακρίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών. Όντως, από τις αρχές του έτους, υπάρχει μία αύξηση στην τιμή της βενζίνης, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην πρόσμιξη βιοαιθανόλης.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει τριπλασιαστεί η υποχρεωτική πρόσμιξη από 1% στο 3,3% βιοαιθανόλης στις βενζίνες, λόγω της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Οδηγία για ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως προκύπτει και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό πιο φιλικά καύσιμα προς το περιβάλλον. Ωστόσο και παρά την αύξηση κόστους λόγω βιοαιθανόλης, οι σημερινές λιανικές τιμές της βενζίνης κινούνται στο επίπεδο των τιμών του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Το μεγάλο πρόβλημα στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένει η υψηλή φορολογία. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε 10 ευρώ που καταβάλλει για βενζίνη τα 6,5 ευρώ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί ενώ μόνο τα 0,6 ευρώ (το 6%) αντιστοιχεί συνολικά στο μικτό περιθώριο των Εταιρειών Εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube