Οριστικό: Καταργούνται από φέτος τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας

Οριστικό: Καταργούνται από φέτος τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας

Αλεξιάδης: Θα πληρώνουν όλοι -άγνωστο πότε θα εκδοθούν αλλά θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου

Είναι πλέον οριστικό! Ο Τρύφων Αλεξιάδης το ξεκαθάρισε πως οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα ισχύσουν από φέτος και θα είναι προς την κατεύθυνση του “πιο δίκαιου”, όπως είπε. 

Για το σκοπό αυτό θα αργήσουν να αναρτηθούν τα σχετικά σημειώματα στο TAXIS, ωστόσο αυτό δεν θα αλλάξει την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής που θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου.    

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο αναπληρωτης υπουργός Οικονομικών, από τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα εξαιρείται κανένα όχημα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακόμη και εκείνων που δεν πλήρωναν μέχρι πέρυσι, δηλαδή των υβριδικών, των ηλεκτρικων και των χαμηλών ρύπων

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε για “πιο δίκαιο σύστημα” , σύμφωνα με το οποίο “τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν”.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πώς θα οριοθετούνται αυτές οι κατηγορίες των ακριβών, μεσαίων ή φθηνών, αλλά ερωτηθείς αρκέστηκε να πεί πως “μου ήρθε για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά που δεν είναι μεγάλο αλλά που κάνει 40.000 ευρώ το θεωρείται δίκαιο αυτό να μην πληρώσει 1 € τέλος κυκλοφορίας; Και να πληρώνει τέλος κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να είναι και 2.000 κυβικά αλλά κάνει λιγότερο αυτή τη στιγμή  από 3.000-4.000 ευρώ;”.

Από τα παραπάνω μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το τί τελικά θα ισχύσει, αλλά βλέπουμε πως στο παιχνίδι μπαίνει και η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν τα τέλη κυκλοφορίας θα κλιμακώνονται με βάση την ηλικία του αυτοκινήτου και την απαξίωσή του και πώς αυτή θα υπολογίζεται.

Τέλος δήλωσε πως “είχαμε δύο επιλογές ή να επαναλάβουμε την περσινή κατάσταση και να βγουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας ή να καθυστερήσουμε την έκδοση των τελών γιατί πραγματικά πνιγόμαστε αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών. Θα καθυστερήσουμε να βγάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα πληρωθούν πολύ αργότερα για να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο δίκαια. Αυτό το σενάριο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή δηλαδή να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από φθηνά και μικρά σε μεγάλα και ακριβά» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών”.

Η οριστική απόφαση αναμένεται «την επόμενη, μεθεπόμενη εβδομάδα» ώστε τα τέλη να βγούν μέσα στον Νοέμβριο. «Απλά μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί σίγουρα», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube