Νέο «χαράτσι» στο πετρέλαιο κίνησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νέο «χαράτσι» στο πετρέλαιο κίνησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην επιβολή πράσινου τέλους €0,03/λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Ένας ακόμα φόρος προστίθεται στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών και επαγγελματικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι προχωρεί στην επιβολή «πράσινου» τέλους ύψους 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Το «πράσινο» τέλος εντάσσεται στη νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που ανακοίνωσε το υπουργείο. Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ελλειμάτων και της οικονομικής στήριξης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για τα επόμενα χρόνια, αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ΑΠΕ με πιο ανταγωνιστικούς όρους στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η οργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας μέσω της εφαρμογής του Target Model από την 1η Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το νέο φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου πρόκειται για «επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο για την ενίσχυση πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων (στήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ.). Το μέτρο αυτό που είναι μια μορφή “Ειδικού φόρου άνθρακα» (Special Carbon Tax) ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα ενισχύει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με Υπουργική Απόφαση το ποσό θα κατανέμεται ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες».

Ο νέος φόρος αναμένεται να επηρεάσει την τσέπη πολλών χιλιάδων οδηγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια στράφηκαν σε ντιζελοκίνητα οχήματα τόσο λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσής τους όσο και εξαιτίας της φθηνότερης τιμής του diesel καυσίμου.

[Πηγή: ΥΠΕΚΑ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube