node/37470

«Ναι» στην ηλεκτρονική μεταβίβαση οχημάτων;

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βλέπει θετικά την απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης, με δυνατότητα εκτέλεσής της και ηλεκτρονικά.

Τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, εξετάζοντας τη δυνατότητα να γίνονται και ηλεκτρονικά, προανήγγειλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στην Ερώτηση (1840/11-11-2019) που είχε καταθέσει ο κ. Σπανάκης με θέμα «Διευκόλυνση του πολίτη κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών», η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών αναφέρει:

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της συνεργασίας που επίκειται να πραγματοποιηθεί με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, στα οποία έχει ήδη αποσταλεί η Ερώτηση του Βουλευτή, θα ληφθεί μέριμνα όχι μόνο για την άρση του διοικητικού βάρους που επωμίζεται ο ενδιαφερόμενος από την υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, κατόπιν μετάβασης στην αρμόδια ΔΟΥ, αλλά και για τον γενικότερο ανασχεδιασμό και την απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, εξετάζοντας τη δυνατότητα ψηφιοποίησής της και ανάπτυξης δράσεων διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων».

Υπενθυμίζουμε ότι με την ερώτησή του ο κ. Σπανάκης είχε ζητήσει ενημέρωση και για το εάν υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδεται ηλεκτρονικά από το Taxis η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, απευθείας από τον πολίτη ή από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης απάντησε ότι «η συγκεκριμένη ηλεκτρονική υπηρεσία είναι υπό διερεύνηση, σε συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε.», ενώ η Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών διευκρίνισε ότι «εφόσον αναπτυχθεί στο σύστημα ΤaxisΝet ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να παρέχεται και μέσω των ΚΕΠ, κατόπιν διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΜΗΣ – ΚΕΠ».

[Πηγή: Β. Σπανάκης]

node/39635

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Πρόσκληση προς την αυτοκινητοβιομηχανία - Θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές για να διαπιστωθεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους. 

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να θέσει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος σε κυκλοφορία ηλεκτρικά λεωφορεία στην περιοχή της Αθήνας. Τα λεωφορεία θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές και σκόπος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους, αλλά και να μελετηθεί η δημιουργία υποδομών φόρτισής τους. 
Για το λόγο αυτό απευθύνεις πρόσκληση σε αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω του ΣΕΑΑ να του διατεθεί ένας αριθμός από ηλεκτρικά λεωφορεία, ώστε να υλοποιήσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα. 

Το κείμενο της πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου έχει ως εξής: 

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δράττοντας την ευκαιρία που δίνει το έργο της «Προμήθειας Λεωφορείων Αστικών Συγκοινωνιών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ενσωματώνει στο μείγμα τεχνολογιών και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων–φόρτισης, είναι αναγκαία η δοκιμαστική κυκλοφορία οχημάτων κατά μήκος κατάλληλων διαδρομών από φέτος το καλοκαίρι έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και στο εγχείρημα αυτό, η συμβολή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) είναι καθοριστική. Η δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από ευγενικές χορηγίες. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών από πλευράς σας, ώστε να περιέλθει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ένα χρονικό διάστημα ικανός αριθμός ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, που θα ενταχθούν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο αμέσως επόμενο διάστημα.Προσβλέποντας στην ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεργασία». 

node/39625

Αλλαγές στο καθεστώς στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν ΑμεΑ

Xορηγείται δελτίο στάθμευσης και σε ΙΧ που ανήκουν σε γονείς ή τέκνα ΑμεΑ.

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Αλλαγές στο καθεστώς στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν ΑμεΑ

Λύση σε ένα πρόβλημα που επηρέαζε την καθημερινότητα πολλών ΑμεΑ δίνει με απόφαση του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα, επιτρέπεται πλέον η χορήγηση Δελτίων Στάθμευσης για ΑμεΑ και στις περιπτώσεις που το ΙΧ αυτοκίνητο δεν ανήκει στο φυσικό πρόσωπο που δικαιούται την άδεια, αλλά στους γονείς του ή στα παιδιά του.

Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μία αδικία που υπήρχε, καθώς ανήλικα ΑμεΑ ή ενήλικες ανίκανοι προς δικαιοπραξία, ενώ είχαν άμεση ανάγκη για κατοχή άδειας στάθμευσης, δεν μπορούσαν να την αποκτήσουν. Και αυτό διότι το ΙΧ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά ανήκει για παράδειγμα στους γονείς ή τα παιδιά τους.

Μέχρι σήμερα, ο γονέας ανήλικου ΑμεΑ έπρεπε για παράδειγμα να μεταβιβάσει στο παιδί του το ΙΧ αυτοκίνητο, για να λάβει το Δελτίο Στάθμευσης που δικαιούται, με όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αυτό συνεπαγόταν.

Με την απόφαση του κ. Καραμανλή, οι δικαιούχοι ΑμεΑ λαμβάνουν το Δελτίο Στάθμευσης και εφόσον το ΙΧ αυτοκίνητο ανήκει στους γονείς ή τα παιδιά τους.