Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων;

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων;

Ετοιμάζεται νομοθετική διάταξη που θα επιτρέπει την εικονική κατάθεση πινακίδων, ακόμα και με lockdown, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στο τέλος της χρονιάς, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών λόγω των lockdown, πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν την κατάθεση πινακίδων του αυτοκινήτου τους, αντί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Πώς όμως θα γίνει αυτό, εφόσον η προσέλευση στις ΔΟΥ δεν είναι εφικτή εν μέσω lockdown;

Τη λύση έρχεται να δώσει νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με την οποία η κατάθεση πινακίδων δεν θα γίνεται με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ηλεκτρονικά. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ πως δεν προτίθεται να κυκλοφορήσει το όχημά του και θα λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση που θα του επιτρέπει να απαλλαγεί από την ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο κ.λπ. για την αντίστοιχη περίοδο. 

Οι πινακίδες, όμως, θα παραμένουν στην κατοχή του. Όπως ίσχυε πάντα, το όχημα θα πρέπει να είναι σταθμευμένο σε ιδιωτικό χώρο για όσο διάστημα έχει «κατατεθειμένες» πινακίδες, και όχι στο δημόσιο δρόμο, ενώ φυσικά θα απαγορεύεται η κυκλοφορία του. Για όσους... αθετήσουν το λόγο τους και κυκλοφορήσουν το όχημά τους, θα προβλέπεται ένα πολύ αυστηρό πρόστιμο, το οποίο λέγεται ότι θα είναι από €3.000 έως €5.000.

Πρόκειται για ένα σύστημα κατάθεσης πινακίδων πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, κάτι αντίστοιχο όμως εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες. Π.χ. στην Αγγλία, με το καθεστώς SORN (Statutory Off Road Notification).

[Πηγή: enikos]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube