Η Ελλάδα έχει την 10η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο!

Η Ελλάδα έχει την 10η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο!

Σύμφωνα με το globalpetrolprices, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως (σε σύνολο 168 χωρών) με την πιο ακριβή βενζίνη, με μέσο όρο τα 1.991 δολάρια/λίτρο.

Λίγο ακόμα αδέρφια και θα κατακτήσουμε την πρώτη θέση! Δεν είμαστε μακριά. Με πολύ κόπο και κάμποσες θυσίες έχουμε αφήσει ήδη πίσω μας 158 χώρες και πλέον, στοχεύουμε ξεκάθαρα στην κορυφή. 

Προφανώς και η κατάσταση κάθε άλλο παρά για «αστεία» είναι. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή και οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Σύμφωνα λοιπόν με το globalpetrolprices η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως με την ακριβότερη τιμή βενζίνης και στην 3η θέση πανευρωπαϊκά πίσω μόνο από την Φινλανδία και τη Δανία!

gas

Το παράδοξο βέβαια σε αυτά τα στοιχεία είναι ότι ενώ εδώ και περίπου δέκα ημέρες η τιμή του μπρεντ κυμαίνεται από τα 79 έως τα 84 δολάρια το βαρέλι (κάτι που είχε να συμβεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία) στη χώρα μας, οι καταναλωτές δεν βλέπουν αυτήν τη μείωση... στην αντλία.

Γίνεται σαφές για μια ακόμη φορά ότι ενώ οι αυξήσεις περνούν αμέσως στον καταναλωτή, οι μειώσεις αργούν χαρακτηριστικά. Παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν ότι... πρωτοπόροι της καθυστέρησης είναι τα διυλιστήρια και μετά τα πρατήρια καυσίμων. 

Και επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, οι ίδιοι οι πρατηριούχοι κάνουν λόγω για φαινόμενα κερδοσκοπίας – από μια πολύ μικρή μειοψηφία – και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για την ιστορία, τη φθηνότερη βενζίνη παγκοσμίως βρίσκει κανείς στη Βενεζουέλα (0,016 δολάρια/λίτρο), ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Λιβύη (0,031 δολάρια/λίτρο) με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνει το Ιράν (0,053 δολάρια/λίτρο).

Και στην Τουρκία πάντως που ακούμε συνεχώς για την τεράστια πληθωριστική κρίση, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης το διάστημα από 2 έως 9 Ιανουαρίου του 2023 ήταν στα 1,037 δολάρια/λίτρο, ενώ στην Κύπρο στα 1,478 δολάρια/λίτρο.

Την πιο ακριβή βενζίνη παγκοσμίως συναντά κανείς στο Χονγκ Κονγκ με 2,957 δολάρια/λίτρο, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν η Ισλανδία (2,236 δολάρια/λίτρο) και η Νορβηγία (2,163 δολάρια/λίτρο).  

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube