Γνωρίζοντας το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Γνωρίζοντας το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Ντοκιμαντέρ αφηγείται την γέννηση και το θάνατο του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Από τα συνολικά 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23/3), επιτρέψτε μας να ξεχωρίσουμε το «Ανάμεσα σε δυο νησιά» του πολύ καλού συνάδελφου δημοσιογράφου και Διευθυντή Σύνταξης των 4Τροχών, Μιχάλη Σταυρόπουλου.

Πρόκειται για την καλύτερη προσπάθεια αφήγησης της ιστορίας του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το οποίο παράχθηκε στη Σύρο από τον εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή.  

Συγκεκριμένα, το φιλμ διερευνά τη γέννηση και το θάνατο του πρωτοποριακού για την εποχή του Enfield 8000 που παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιομηχανία τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, και το οποίο κατασκευαζόταν στη Σύρο!

Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, μια απόφαση πιθανώς μοιραία για το μέλλον ενός οχήματος πόλης που καθίστατο ιδανικό στην περίοδο -τότε- της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.

Αποσπάσματα από την εξαιρετική δουλειά του Μιχάλη Σταυρόπουλου μπορείτε να δείτε στο τρέιλερ που ακολουθεί…
Eμείς απλώς να ευχηθούμε από καρδιάς  στον "Μίχα" καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube