Εξάμηνη «ασυλία» στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Εξάμηνη «ασυλία» στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η υφυπουργός Οικονομικών κάνει ένα απρόσμενο «δώρο» σε μια κατηγορία πολιτών που μάλλον θα έπρεπε να τιμωρείται…

Μόλις πριν λίγες μέρες η ΑΑΔΕ ήταν έτοιμη να δώσει –με βάση τα όσο ίσχυαν μέχρι τότε – τα στοιχεία των ιδιοκτητών ανασφάλιστων αυτοκινήτων στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Αυτά με τη σειρά τους θα είχαν δικαίωμα να επισκέπτονται τους παραβάτες σπίτι τους και να αφαιρούν επιτόπου πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εξακολουθούσαν να είναι ανασφάλιστα.

Όμως φαίνεται πως στην κυβέρνηση το ξανασκέφτηκαν και κάτι τα… μπάνια του λαού, κάτι το προεκλογικό κλίμα που πλέον είναι παραπάνω από φανερό και… ιδού εγκύκλιος από την υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με την οποία δίνει «άσυλο» στους οδηγούς που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι.

Με βάση την εγκύκλιο λοιπόν στους έξι μήνες παρατείνεται η προθεσμία μέσα στην οποία όσοι φορολογούμενοι, έχουν εντοπιστεί να κατέχουν ανασφάλιστο όχημα, θα μπορούν να προβούν στην ασφάλισή του, έχοντας προηγουμένως πληρώσει το απαιτούμενο ηλεκτρονικό παράβολο μέσω του συστήματος TAXIS. Η προθεσμία έρχεται ουσιαστικά να παρατείνει την αρχική προθεσμία των δύο μηνών, η οποία ίσχυε με την προηγούμενη ΠΟΛ 1033 του 2016 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα και μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, aade.gr και μέσα από τις ενότητες Πολίτες>Οχήματα>Ανασφάλιστα Οχήματα. Στη συνέχεια, εισερχόμενοι με τους κωδικούς τους στο TAXIS, θα εχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το παράβολο και να υποβάλλουν αίτημα χορήγησης του ηλεκτρονικού παραβόλου, ανακτώντας το ήδη εκδοθέν από τη φορολογική αρχή και χωρίς να επιλέξουν την έκδοση νέου.

Θυμίζουμε ότι τα τα πρόστιμα που επιβάλλονται με τη μορφή παραβόλου, κυμαίνονται από 100 έως 250 ευρώ. Οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων ειδοποιούνται με μηνύματα στη θυρίδα τους στο ΤΑΧΙS ή στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και στη συνέχεια οφείλουν να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες ασφάλισης των οχημάτων τους, αφού πληρώσουν το παράβολο.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με την αρχική ειδοποίηση και δεν προβούν στην πληρωμή του παραβόλου – προστίμου στο διάστημα του εξαμήνου, που ορίζεται από τη νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, τα στοιχεία τους παραπέμπονται στην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, η οποία προχωρά στην αφαίρεση των πινακίδων του οχήματος.

Στην πράξη όλο αυτό σημαίνει ότι αφού με βάση τη νομοθεσία η διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων θα πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο (δηλαδή κάθε εξάμηνο) και η προθεσμία συμμόρφωσης είναι επίσης εξάμηνη, οι παραβάτες δεν θα συλλαμβάνονται από τις Αστυνομικές Αρχές, με τους νομοταγείς πολίτες να αισθάνονται ολίγον… βλάκες!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube