Ενίσχυση €22.500 για την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με BEV

Ενίσχυση €22.500 για την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με BEV

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη δράση «Πράσινα Ταξί» για την αντικατάσταση 2000 παλαιών αυτοκινήτων με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά.

Σε συνέχεια των προγραμμάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει ένα πιο εξειδικευμένο αλλά και πιο ευνοϊκό πρόγραμμα για την αντικατάσταση των παλαιότερων, ρυπογόνων ταξί. Πιο συγκεκριμένα, η νέα δράση «Πράσινα Ταξί» έχει συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση 2000 παλιών και ρυπογόνων  ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ η επιδότηση ανά επαγγελματία ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί του κόστους αγοράς, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος Ταξί, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ωφελούμενοι από αυτό το πρόγραμμα είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας Euro 5 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας. Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες/συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων.

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων C02 (BEV), ανά άδεια. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος Ταξί. Το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus. Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου του 2021, από τις οποίες εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την προκαταβολή για την παραγγελία του οχήματος.

Παράλληλα, υπάρχουν και επιπλέον ενισχύσεις που ορίζονται ως εξής. Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που η άδεια είναι ατομική, για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος Ταξί. Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος Ταξί. Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος Ταξί, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος Ταξί.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι με βάση την υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί είναι παραπάνω από ένας, και καθένας από αυτούς τυχαίνει να ανήκει στις ως άνω ειδικές κατηγορίες, το ποσό της προσαύξησης που δικαιούται ανάλογα με την κάθε ειδική κατηγορία υπολογίζεται με βάση το ποσοστό που του αναλογεί στην υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε τα εξής. «Η κυβέρνηση, πιστή στην δέσμευσή της για ουσιαστική προώθηση της πράσινης μετάβασης, προχωρεί σε μια ακόμα πρωτοβουλία θέτοντας σε κίνηση το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Με αυτό βοηθούμε 2.000 επαγγελματίες οδηγούς Ταξί, ενισχύοντας με 22.500 ευρώ καθέναν από αυτούς, προκειμένου να αντικαταστήσουν το παλαιό τους όχημα με νέο, αμιγώς ηλεκτρικό. Αυτό θα τους βοηθήσει να εξοικονομούν κόστος, να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους και να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα πολλούς επαγγελματίες και παράλληλα, ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά στον εθνικό μας στόχο για το 2030, σύμφωνα με τον οποίο ένα στα τρία νέα οχήματα θα είναι ηλεκτρικά».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Tο πρόγραμμα Πράσινα Ταξί αποτελεί μια συνέχεια στο σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην χώρα. Ακολουθούμε πιστά και με συνέπεια τον σχεδιασμό μας από το 2020, έχοντας πετύχει ήδη απτά και σημαντικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίες για τρίτη συνεχή χρονιά υπερβαίνουν τους στόχους που θέσαμε στο ΕΣΕΚ. Ευελπιστώ το πρόγραμμα να έχει την αποδοχή και την επιτυχία του Κινούμαι Ηλεκτρικά, υποστηρίζοντας έτσι την μείωση των ρύπων, την βιώσιμη μικροκινητικότητα και τη σταδιακή μετάβαση των μεταφορών στην κλιματική ουδετερότητα».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube