node/42717

Έκθεση φωτογραφίας: Natura Transita ή αλλιώς, η Φύση σε μετάβαση 

Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζώρτζη - Η Φύση με τη ματιά (και τον φακό) ενός διακεκριμένου νομικού.

Ο δρ. Ιωάννης Ν. Τζώρτζης είναι Νομικός Σύμβουλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και συνεργάτης λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, καθώς και στο Δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων. Το Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει να κάνει με την απολιγνιτοποίηση και την ταυτόχρονη αποκατάσταση και ανάπτυξη των περιοχών που μέχρι πρότινος ζούσαν από τον λιγνίτη. 

Ωστόσο, πέραν της επιστημονικής - τεχνοκρατικής του υπόστασης, έχει και μια δεύτερη εξίσου αξιοσημείωτη, αυτή της ενασχόλησής του με την φωτογραφία. 

Έκθεση φωτογραφίας
Χρειάστηκε μία πανδημία για να διαπιστώσουμε πως αδυνατούμε να ανασχέσουμε την αέναη ροή που διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξής μας. Η αλαζονική ψευδαίσθηση μιας βολικής «σταθερότητας» που είχαμε συνδέσει με την υποτιθέμενη «υπεροχή» του είδους μας, κατέρρευσε με πάταγο.

Είμαστε μέρος της Φύσης που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Όπως έγραψε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, «ποτέ ο κόσμος δεν ένοιωσε ίσως πως διαθέτει τόσο αξεδιάλυτα κοινή μοίρα όσο σ’ αυτό το κράτημα διαρκείας της ανάσας που διαπέρασε οριζόντια την ανθρωπότητα». Και ποτέ η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν αξιοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία και με πιο αδιάσειστη τεκμηρίωση για να αποδώσει ακριβώς αυτό.

africa

Η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη), τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενεές, από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς.

τζορ

Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε πέντε πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά σε πέντε ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αυστραλία), και σε δύο θαλάσσιους περίπλοες (Ιόνιο), διανύοντας συνολικά 92.760 km και 1329 ναυτικά μίλια, σε 52 χώρες, με δύο υβριδικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο υποστήριξης, δύο αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, ένα αυτοκίνητο με αέριο, δύο αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ, ένα ιστιοπλοϊκό και διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το DRIVE είχε ενεργή συμμετοχή και ήταν υποστηρικτής στο πράσινα οδοιπορικό της Αφρικής το 2010. Μια (πολύ) εκ των υστέρων πρόγευση μπορείτε να πάρετε εδώ. Θα επανέλθουμε όμως αναδημοσιεύοντας την πορεία μας από την Ελλάδα στο Cape Town, διασχίζοντας με ένα Hyundai i30 και ένα i20 τις Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Μαλάουι, Ζάμπια Μποτσουάνα, Ναμίμπια και Ν. Αφρική.

τσμ

Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως «Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO of 2014», ενώ έχει αποσπάσει το «First Prize in Arts» στο «Public Book Awards 2015», το «Πρώτο Βραβείο» του «International Photo Competition 2014» του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το «Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής» του «Festival de l’ Image Environnementale 2010» στο Παρίσι, Γαλλία καθώς επίσης και το «Third Award for the Clean Development Mechanism» στο «United Nations Framework Convention on Climate Change 2010» στο Κανκούν, Μεξικό.

Το 2018, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Green Project «SUDAMERICA» διακρίθηκε στο «4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας», που συνδιοργανώθηκε από την «Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ» και το «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης», ενώ το 2019 κέρδισε το ειδικό βραβείο «El Rey: Espíritu de España" στο “Barcelona International Film Festival». 

Η έκθεση «Νatura Transita» ανοίγει τις πύλες της από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, στην γκαλερί Αντωνοπούλου (www.aaart.gr Αριστοφάνους 20, Ψυρρή).

Ωράριο λειτουργίας:  Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 - 20:00  &  Σάββατο 12:00 - 16:00.