Εκρηκτικό Drive No 207, από Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Εκρηκτικό Drive No 207, από Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου

Τo σύνηθες ύποπτο περιοδικό αυτοκινήτου για τον τίτλο, αλλά και την ουσία, του καλύτερου της πιάτσας, από μεθαύριο στο μανταλάκι.

Φίλοι μου, το μανταλάκι είναι ένα δύσκολο και αδυσώπητο παιχνίδι. Εκεί κρεμασμένος στο περίπτερο δίνεις κάθε μήνα -για άλλους κάθε εβδομάδα- εξετάσεις.

Δίπλα δίπλα με τον ανταγωνισμό, σε μια κόντρα για γερά νεύρα. Και όποιου τα νεύρα δεν δένουν με το ατσάλι, τότε μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες ή στην... εφημερίδα.

Για να καλμάρουν λοιπόν τα δικά μας νεύρα και να γίνουν των άλλων τσατάλια, κάναμε αυτό που για πρώτη φορά έκανε Έλληνας δημοσιογράφος. Και αυτός είναι ο δικός μας Μιχάλης Γεωργιάδης που οδήγησε την BMW Z4 του πρωταθλήματος FIA GT.

Ύστερα από εξαντλητική δίαιτα, για να χωρέσει στο μπάκετ –καθώς τον τρόμαξαν οι άνθρωποι της ομάδας της ΒΜW με την παρατήρηση ότι εάν δεν θα περάσει το «evacuation test» δεν θα οδηγήσει, αλλά θα τον κάνουν βόλτα-, ο Μιχαλιός ταξίδεψε με τον «αρραβωνιάρη»-φωτογράφο-οπερατέρ-διευθυντή φωτογραφίας-σκηνοθέτη, Θανάση Κουτσογιάννη, στην πίστα Monteblanco, στη Σεβίλλη.

Μια συγκλονιστική εμπειρία που ξεδιπλώνεται σε 14 σελίδες περιοδικού και με επιδόσεις που, όπως θα δείτε και από την τηλεμετρία, μας βάζουν σε κίνδυνο να μας τον αρπάξει κάποια ομάδα για το FΙA GT Championship 2014. Το έχουμε και σε video, από Πέμπτη 19/12.

Σε αυτό το τεύχος, τα καλύτερα συμβαίνουν στην Ισπανία. Στη χώρα των Ιβήρων, στην πίστα της Valencia, ο Steve Sutcliffe οδηγεί για το DRIVE την πιο ισχυρή και τεχνολογικά εξελιγμένη Porsche όλων των εποχών. Με υβριδική τεχνολογία, συνολική ιπποδύναμη 887 PS, κατανάλωση 3,0 lt/100 km και οδική συμπεριφορά που ξεπερνά τις πιο μεγάλες προσδοκίες, η 918 Spyder βάζει υποψηφιότητα για το καλύτερο σούπερκαρ που έχει δει ο πλανήτης. Περιμένουμε την απάντηση των McLaren P1 και Ferrari LaFerrari και φυσικά οψόμεθα για το video της.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο της BMW είναι και το πρώτο που πωλείται κανονικά στην ελληνική αγορά. Δύο στοιχεία που καθιστούν to i3 ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Ο Κλεάνθης Τριανταφυλλίδης το δοκιμάζει πρώτος στην Ελλάδα, ο Αλέξης Γαλανόπουλος πρωταγωνιστεί στο video και εσείς στο ρεπορτάζ που κάναμε στο δρόμο.

O Horacio Pagani είναι φαν του DRIVE. Και δεν αρκείται μόνο στo να κρεμάει το εξώφυλλο του περιοδικού με την Huayra στο εργοστάσιο. Μας κάλεσε να δούμε αυτό το τελευταίο πώς μεγαλώνει για να διπλασιάσει τη δυνατότητα παραγωγής και να πιάσει τα 80 αυτοκίνητα ετησίως! Το νούμερο δεν ακούγεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά αν το πολλαπλασιάσετε επί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, τα λεφτά είναι καλά.

Η Yamaha, η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών μπαίνει στα χωράφια της αυτοκινητοβιομηχανίας με ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, το MOTIVe, σε σχέδια Gordon Murray και με μια επαναστατική μέθοδο παραγωγής. Αποκλειστικά στο DRIVE.

Προσγείωση στη Γη, αλλά όχι ανώμαλη, με άκρως ενδιαφέρον το κομμάτι των δοκιμών, το Test Drive.

Το είδατε σε φωτογραφία στο Facebook και στο drive.gr, έρχεται τώρα μυρωδάτο, φρεσκοτυπωμένο και σε χαρτί. Mercedes-Benz A45 AMG vs Audi S3. Τα αυτοκίνητα που ερίζουν για τον τίτλο του πιο ποντικαράδικου χάτσμπακ, ύστερα από την ολιγωρία των Ιαπώνων, σε μια μάχη μέχρις εσχάτων και χωρίς να ισιώσουν πουθενά στο βρεγμένο Ελικώνα.

Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη. Πήγε για ένα γάμο στην Ιταλία ο Μιχαλάκης και βρέθηκε με μια Maserati Quattroporte GTS να βολοδέρνει στην Emilia Romagna. Η πληροφορία ότι η νύφη διάβαζε σημειώσεις ακόμα και στις απλές ελέγχεται ως ανακριβής.

Το «σύνδρομο κούρσας» ξανά στο προσκήνιο. Ο Ντίνος Παπαγιαννόπουλος απαριθμεί και συγκρίνει τα επιχειρήματα των Audi A3 Sport Sedan 14 TFSI και Mercedes-Benz CLA200 και ισχυρίζεται ότι ξαναβρήκε τη χαμένη γοητεία του κλασικού πορτμπαγκάζ.

Αλλά σαν τον μάστορα της «κούρσας του εφάπαξ» δεν είναι τίποτα. Η νέα Toyota Corolla με 1.400άρι ντίζελ, 6άρι σασμάν και σαλονοτραπεζερία για καμπίνα είναι ο ορισμός του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ αυτοκινήτου, διατείνεται ο Γιώργος Γαβάνας.

Το τελευταίο μοντέλο της Tesla, το Model S, αποδεικνύει ότι ηλεκτροκίνηση μπορεί πλέον να μην απαιτεί συμβιβασμούς, τουλάχιστον στα μεγάλα αυτοκίνητα πολυτελείας. Που ενίοτε καίγονται και όμορφα... Βέβαια, αυτά τα λέει ο Matt, που εκεί στας Αλβιώνας φτιάχνουν και δίκτυο επαναφόρτισης της προκοπής.

Ό,τι μήκος τους λείπει το πήραν σε μπόι. Nissan Juke και Renault Captur βλέπουν την πόλη, τη μόδα και τον ελεύθερο χρόνο με άλλο μάτι. Ο Αργύρης Τούντας άραγε σε ποιο από τα δύο κλείνει το μάτι;

Ησυχία στη γαλαρία. Ο μεγαλύτερος ντόρος που κάνει το Opel Zafira με το νέο ντίζελ 1.6 CDTi είναι η... ησυχία. Ο Αργύρης Τούντας (ξανά)περνά από κόσκινο το 7θέσιο μεσαίο MPV της Opel.

Ωραία μου κυρία! Η πρώτη μαζική εισβολή σπορ Nissan στις ΗΠΑ, έγινε με το πρόσωπο του Datsun 240Z. Η Fairlady της Yat Ming/Signature, σε κλίμακα 1:18, είναι αρχικά εντυπωσιακή, αλλά στη λεπτομέρεια παιχνίδι, λέει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Νάτη μια BMW ακόμη. Γιαγιά είναι η αλήθεια, κοντεύει τα 80, αλλά ερωτεύσιμη σε κάθε περίπτωση. Ο Σπύρος, αυτή τη φορά σε κλίμακα 1:1, βρίσκεται αντιμέτωπος με την 328 Touring Coupé, το πιο σημαντικό προπολεμικό αγωνιστικό της Γερμανίας και κατά πολλούς την κορυφαία BMW όλων των εποχών.

Στις κολόνες του DRIVE κατέφτασαν οι Γεωργαλάδες. O Κλεάνθης στα «Έργα και ημέρες» παραπονιέται για... ρευματισμούς. Όχι τους δικούς του, αγαντάρει ακόμα, αλλά εκείνους που θέτουν το ερώτημα αν ηλεκτροκίνηση έχει μέλλον για κάτι άλλο πέρα από την αστική μετακίνηση.

O Μιχάλης στο «Αναπόδο Τιμόνι» υπερδιόρθωσε και σκέφτεται αν είναι οπισθοδρόμηση να πιστεύεις ότι ο ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος δεν πιάνει μπάζα εμπρός στον «Otto».

Και τρίτος Γεωργαλάς, ο Θοδωρής που ανένηψε και από βενζινοαίματος τώρα ψελλίζει ότι, «εις την BMW i3 η ηλεκτροκίνησις εβλάστησε ωραιοτέρα παρά ποτέ».

O Ντίνος, προφανώς λόγω κοσμοθεωρίας, αποφάσισε να μην υπογράψει δήλωση μετανοίας, και έτσι παρελκυστικά έμεινε με το «επιτυχιόμετρο» του DRIVE ανά χείρας, κάνοντας απολογισμό για το 2013 και στέλνοντας σκονάκι σε Σαμαρά και Στουρνάρα για το πώς φτιάχνεται ένα Success Story.

Από τη δήλωση μετανοίας γλίτωσε και ο Αχιλλέας, αφού ως εξωλέμβιος δεν φούντωσε από την επαγωγή της i3. Αυτό βέβαια δεν το εμπόδισε και ανοίξει νέα μονοπάτια στην γκαντεμιά του που αυτή τη φορά συνδύασε ένα μαλάκα (από τους πολλούς που τον καταδιώκουν), ένα κόκκινο φανάρι (το πρώτο του) και ένα μπλόκο (της Τροχαίας).

Πολλά και ενδιαφέροντα στο 4WheelDrive και αυτό το μήνα.

Ο Αργύρης Τούντας συναρπάζεται από το 1.600άρι ντίζελ και προσθιοκίνητο Honda CR-V που κολλάει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τον ανταγωνισμό στον τοίχο.

Το βενζινοκίνητο Suzuki SX4 S-Cross 1.6 VVT 4WD CVT (όνομα κι αυτό!) θέλγει τον Κλεάνθη με την κατανάλωσή του και το σασμάν διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης που γίνεται και σειριακό 7άρι. Να είχε και παραπάνω τσαγανό στο off roading…

Αυτόν το μήνα από τα δύσκολα και από την πίστα μας, την Terradura, πέρασε το καινούργιο Subaru XV. Και ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι για την ήττα του Δράμαλη, το XV αποδείχτηκε κατά πολύ ανώτερο από το αναμενόμενο. Ο Γιώργος Γαβάνας υπογράφει το φύλλο ποιότητας.

Η Formula 1 βρίσκεται σε ανάπαυλα (φαινομενικά, τουλάχιστον) και ο Κλεάνθης έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί και με τα παράπλευρά της. Αλήθεια, εσείς ξέρετε ποια είναι τα 20 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη  δύναμη και επιρροή στην F1; Όχι; F1 Power List by Kleanthis.    

Ας κάνουμε και μια βουτιά στο παρελθόν. Cosworth CA F1 V8: Αναλύουμε τον τελευταίο κινητήρα μιας γενιάς της F1, όπου η έμφαση δίνονταν στις επιδόσεις.

TheItalianJob.gr και Endurance Kart Championship: Το πρωτάθλημα επιστρέφει με μορφή αγώνα αντοχής, σε νέα πίστα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και την ομάδα του DRIVE στο φόρτε της.

Και τέλος, τι να προσέξεις αγοράζοντας μεταχειρισμένο Mini Cooper S και με τι πρόγραμμα συμφέρει να πάρεις καινούργια Citroën DS5.

A! Και για να μην ξεχαστώ, μπείτε στο drive.gr από Τετάρτη 18/12 και δείτε τη νέα βάση δεδομένων, με όλα τα μοντέλα, όλες τις εκδόσεις και τον εξοπλισμό τους μέχρι κεραίας, και συγκρίνετε τα αυτοκίνητα που θέλετε με το «εργαλείο» σύγκρισης, compare tool στα ελληνικά.

Άντε και το 2014, λεύτεροι!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube