Εγκαίνια για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στη χώρα μας

Εγκαίνια για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στη χώρα μας

Ο σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 εγκαινιάστηκε ο πρώτος στην Ελλάδα σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης.

Η όλη εγκατάσταση περιλαμβάνει μία μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ. Χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και φυσικά το κατάλληλο σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο. Το όλο έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναπτύσσει σειρά σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα. Το υδρογόνο παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. ηλιακής, αιολικής) και ένα από τα κύρια συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα καύσιμα με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο εν λόγω σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου καινοτομεί χρησιμοποιώντας συμπιεστή τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων. Αυτός λειτουργεί αθόρυβα με πολύ χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Μ. Παπαδόπουλος: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπτύσσει συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με σκοπό να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την υδρογονοκίνηση στις Μεταφορές. Το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων είναι ο πιλότος αυτής της προσπάθειας που θα φέρει πιο κοντά τη δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών στη χώρα μας».

Στο αντίστοιχο μήνυμά του ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe και Hydrogen Person of the Year 2022, χαιρέτισε τη δημιουργία του πρώτου σταθμού υδρογόνου στην Ελλάδα και παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα η χώρα να ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό να αναγνωριστεί και να ενταχθεί ως φορέας ενέργειας και εναλλακτικό καύσιμο στον εθνικό και περιφερειακό της σχεδιασμό.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube