Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα φέρνει το 2017

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα φέρνει το 2017

Πόσο θα αυξηθεί η τιμή βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και υγραερίου κίνησης μετά τους νέους φόρους;

Ποδαρικό με σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα μας έκανε το 2017. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη αυξήθηκε τρία λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,70 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης κατά οκτώ λεπτά, από 0,33 σε 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε δέκα λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ. 

Ήδη στα βενζινάδικα η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο και 1,2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Κι αυτό χωρίς να έχουν φανεί ακόμα οι ανατιμήσεις από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, λόγω της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της παραγωγής που θα οδηγήσει σε εκτίναξη της τιμής του βαρελιού. Αυτό σημαίνει πως ακόμη δεν έχει «κάτσει η μπίλια» και ότι θα δούμε ακόμη πιο ακριβές τις τιμές των καυσίμων έως ότου σταθεροποιηθούν.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση 20% των διεθνών τιμών, από τα $42,96 σε $50,64 το βαρέλι, τη στιγμή που το δολάριο ανατιμάται και έναντι του ευρώ. Με άλλα λόγια, η ευνοϊκή συγκυρία που οδήγησε το πετρέλαιο από τα 100 δολάρια το 2014 σε 50 το 2015 και σε 42 το 2016 είναι πια παρελθόν, σε μια στιγμή όπου οι φόροι καυσίμων αυξάνονται και το επίδομα πετρελαίου εξανεμίζεται.

Η αύξηση στα καύσιμα όμως βάζει «μπουρλότο» και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή... στα πάντα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν «να παίξουν με τη φωτιά», δηλαδή να αυξήσουν τους φόρους στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται κυρίως για τις επαγγελματικές μεταφορές (προϊόντα, συγκοινωνίες κ.λπ.), σε αντίθεση με την βενζίνη που χρησιμοποιείται στα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα των πολιτών.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube