Αττική Οδός: Στα €3,25 τα διόδια σε ώρες αιχμής - Από πότε θα ισχύσει η νέα χρέωση

Αττική Οδός: Στα €3,25 τα διόδια σε ώρες αιχμής - Από πότε θα ισχύσει η νέα χρέωση

Η Αττική Οδός θα έχει διαφορετική χρέωση ανάλογα με την ώρα που θα τη χρησιμοποιεί ο καθένας.

Αλλαγές θα υπάρξουν στις χρεώσεις των διοδίων, στην Αττική Οδό. Η κυβέρνηση έχει ορίσει τιμή διέλευσης τα 2,5 ευρώ για τα πέντε πρώτα χρόνια της νέας σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αισθητή μείωση της τάξης των 30 λεπτών με βάση τα σημερινά δεδομένα που ωφελεί αρκετά όσους χρησιμοποιούν καθημερινή την Αττική Οδό.

Μετά την πενταετία, ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει διαφορετική χρέωση μέσα στη μέρα. Με απλά λόγια, τις ώρες αιχμής που λογίζονται από τις 07.00 ως τις 09.00 το πρωί και από τις 16.00 ως τις 18.00 το απόγευμα, (δλδ τις ώρες που ο κόσμος χρησιμοποιεί την Αττική Οδό για να πάει και να επιστρέψει από τη δουλειά του), η χρέωση θα είναι υψηλότερη ακόμα και από σήμερα και θα φτάσει μέχρι και τα 3,25 ευρώ.

Το δικαίωμα αύξησης των διοδίων προκύπτει όταν η μέση ωριαία αύξηση της κυκλοφορίας κατά τις δυο περιόδους αιχμής (πρωί –απόγευμα) και τουλάχιστον για 2 ώρες της μέρας είναι χαμηλότερη των 45 χιλιομέτρων την ώρα.

Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει για 30 μέρες και για περίοδο 6 συνεχόμενων μηνών (π.χ από Ιανουάριο έως Ιούνιο) αφαιρώντας το καλοκαίρι, σε 4 τμήματα του οδικού άξονα και με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον σε τρία από αυτά, θα πρέπει να παρατηρούνται οι ανωτέρω συνθήκες.

Πρόκειται για κομμάτια του αυτοκινητόδρομου αρκετά επιβαρυμένα σε επίπεδο κυκλοφορίας που δημιουργούν καθημερινά μεγάλες βραδυπορίες και αναστάτωση στους οδηγούς.

Τέλος, η σύμβαση υιοθετεί ακριβότερα διόδια για τα φορτηγά παλαιότερης τεχνολογίας με μεγάλες εκπομπές ρύπων και φθηνότερα για την νεότερη γενιά Euro6.

Οι νέες ρήτρες προβλέπουν αποζημιώσεις που θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ ανά όχημα εφόσον αυτό παραμείνει εγκλωβισμένο στην Αττική Οδό για πάνω από 24 ώρες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube