Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους, μπορούν να τις «ενεργοποιήσουν» ξανά, πληρώνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες που επιθυμούν να κινήσουν το όχημα τους.

Είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα «τίθεται σε λειτουργία» μόλις ένα μήνα μετά τη λήξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει πως όσοι επιθυμούν να θέσουν ξανά τα οχήματά τους σε λειτουργία, θα έχουν γλιτώσει τα τέλη του πρώτου διμήνου του 2023.

Η άρση ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και άπαξ και εισέλθουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

ααδε

Για να πάρει βέβαια κανείς το «ok» από την πλατφόρμα θα πρέπει πρωτίστως να έχει (υποχρεωτικά) ασφαλίσει το όχημα του για τους μήνες που επιθυμεί την άρση ακινησίας. Κατόπιν, γίνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που του αναλογούν. 

Αν δεν έχει προχωρήσει στις δύο αυτές υποχρεωτικές διαδικασίες (πληρωμή ασφαλίστρων και τέλη κυκλοφορίας) δεν μπορεί να προχωρήσει σε άρση ακινησίας και να θέσει και πάλι το όχημα σε κυκλοφορία.

Ανάλογα τώρα με τους μήνες, θα υπολογιστούν τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα πρέπει να πληρωθούν καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης που έχει κάποιος επιλέξει.

τελη κυκλοφορίας

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Επίσης, διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube