Ανανέωση του διπλώματος και χορήγηση αντίγραφου άδειας κυκλοφορίας από την οθόνη του υπολογιστή σας

Ανανέωση του διπλώματος και χορήγηση αντίγραφου άδειας κυκλοφορίας από την οθόνη του υπολογιστή σας

Δείτε πως μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια οδήγησης και να αποκτήσετε αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας μέσα από το gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν κάνει άλματα προόδου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με τους πολίτες να μπορούν πλέον να αποκτήσουν με λίγα μόλις κλικ πλήθος πιστοποιητικών και εγγράφων, χωρίς την ανάγκη να στηθούν στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

Οι δυο νέες υπηρεσίες που υλοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφορούν τους οδηγούς οι οποίοι μπορούν πλέον μέσω του gov.gr είτε να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους, η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους, είτε να αποκτήσουν αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Προκειμένου να αιτηθεί την ανανέωση της άδειας οδήγησής του, κάθε πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ενημερώνεται για τις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζεται να γνωμοδοτήσουν για την ικανότητά του να οδηγεί και αποκτά ένα τετραψήφιο αριθμό (PIN).

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφθεί τους γιατρούς στους οποίους γνωστοποιεί τον τετραψήφιο PIN, ώστε μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε γιατρός να ενημερώσει ηλεκτρονικά την εφαρμογή με το αποτέλεσμα. Εφόσον κριθεί ικανός για οδήγηση από όλους τους γιατρούς, θα ενημερωθεί από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ότι μπορεί να ολοκληρώσει την αίτηση εντός έξι μηνών.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται ψηφιακά με την επισύναψη φωτογραφίας, δείγματος υπογραφής και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παραβόλου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο πολίτης λαμβάνει SMS και email, με το οποίο ενημερώνεται για την παραλαβή του νέου εντύπου άδειας οδήγησης. Είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, είτε μέσω courier στις Περιφέρειες όπου η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται.

Για την αίτηση έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί έχουν πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών που αφορούν στο όχημα ή στα οχήματα που είναι στην κατοχή τους. 

Στην ίδια πλατφόρμα κάθε οδηγός έχει πρόσβαση και σε άλλες πληροφορίες που αφορούν το όχημά του, όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλει να περάσει τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube