Ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά το πετρέλαιο κίνησης 

Ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά το πετρέλαιο κίνησης 

Σε ισχύ το "πράσινο τέλος" - Πόσο θα επιβαρυνθεί η τιμή στο λίτρο του πετρελαίου κίνησης. 

Με πράσινο τέλος ύψους 0,03 ευρώ το λίτρο, που μαζί με τον ΦΠΑ θα φθάνει συνολικά στα 0,04 ευρώ, θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές πετρελαίου κίνησης με την έναρξη της νέας χρονιάς. Το μέτρο είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο των δράσεων για το κλείσιμο του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, και έχει συμπεριληφθεί στην τροπολογία για τα μέτρα στήριξης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το πράσινο τέλος στο πετρέλαιο κίνησης θα εισφέρει ετησίως έσοδα περί τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθύνονται για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. 

Με υπουργική απόφαση, το ποσοστό θα κατανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες. Το πράσινο τέλος χαρακτηρίζεται στη σχετική τροπολογία ως παρέμβαση ειδικού σκοπού για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, όπως αναφέρεται, θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται κατά την ίδια χρονική στιγμή με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. 

Τα έσοδα από το πράσινο τέλος αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια πιστώνεται υπέρ του λογαριασμού ειδικού σκοπού που συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων και δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Με την ίδια απόφαση, τα έσοδα μπορούν να αποδίδονται ως πόροι του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, υπέρ του Πράσινου Ταμείου, ή να καταβάλλονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube