Αιφνιδιαστική αύξηση στα διόδια!

Αιφνιδιαστική αύξηση στα διόδια!

Αύξηση στα διόδια αποφάσισαν μόνες τους οι κατασκευαστικές των Εθνικών Οδών! Τους καταγγέλλει ακόμα και το υπουργείο Μεταφορών: «Αναξιόπιστοι οι παραχωρησιούχοι, απαιτούν αύξηση από τον επόμενο μήνα».

Αιφνιδιαστική αύξηση στα διόδια!

Σε μεγάλη αύξηση στο αντίτιμο στα διόδια θα προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο κιόλας οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητόδρομων. 

Αύξηση που δρομολογούν στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά που το αποφάσισαν και το ανακοίνωσαν μόνοι τους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντέδρασε, εκδίδοντας ουσιαστικά μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας!

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δείχνει ανήμπορο να φρενάρει την αύξηση στα διόδια, λες και οι εθνικές οδοί είναι τσιφλίκι των παραχωρησιούχων

Αιφνιδιαστική αύξηση στα διόδια!

Έτσι σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη 8/8, το υπουργείο αναφέρει ότι η βούλησή του είναι «η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023» και τόνισε ότι «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των εταιρειών»!

Παράλληλα, παραθέτει το ιστορικό των συναντήσεων με τους αρμοδίους και κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα.

Σε ένα παράλληλο σκηνικό και που δηλώνει το πόσο ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Καβάλας: 

«Σε κάθε πυρκαγιά καλούνται να συνδράμουν οι Δήμοι με τις υδροφόρες τους στο έργο της πυρόσβεσης. Για μια ακόμη φορά οι συνάδελφοι μας στον Δήμο Νέστου, αλλά προφανώς κατά καιρούς και οι συνάδελφοι της Καβάλας, κλήθηκαν να πληρώσουν διόδια στον σταθμό της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται πλησίον της Β.Φ.Λ. παρά το γεγονός ότι το όχημα του Δήμου πήγαινε να ανεφοδιάσει με νερό πυροσβεστικό όχημα για φωτιά που έκαιγε στα πρανή της Εγνατίας Οδού. Πότε άραγε θα τελειώσει αυτός ο παραλογισμός;».

Αιφνιδιαστική αύξηση στα διόδια!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

 Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»/«ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023.

 Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

 Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube