Misfuelling
node/37863

Έβαλες λάθος καύσιμο; Τι κάνεις;

Όταν από λάθος βάλεις στο ρεζερβουάρ βενζίνη αντί για ντίζελ, η αντίδρασή σου χρειάζεται να είναι άμεση για να αποφύγεις τη ζημιά στον κινητήρα.

Στατιστικά είναι χιλιάδες οι φορές που ένας οδηγός ή ένας υπάλληλος πρατηρίου μπερδεύει την αντλία βενζίνης με αυτήν του ντίζελ ή ανάποδα. Και είναι χιλιάδες οι κλήσεις που δέχονται οι εταιρείες οδικής βοήθειας για να μεταφέρουν αυτοκίνητα σε ένα συνεργείο προς αποκατάσταση των επιπτώσεων αυτού του μπερδέματος. Αλλά και οικονομικά, ένα τέτοιο λάθος μπορεί να στοιχίσει από 2.000 έως και 4.500 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος επισκευής.

Μπέρδεμα στο καύσιμο - τι να κάνεις;
Εάν παρατηρήσεις χρήση λάθος καυσίμου κατά τον ανεφοδιασμό, πρέπει να αποφύγεις την εκκίνηση του κινητήρα, ακόμη και αν έχεις βάλει μόνο μια μικρή ποσότητα από το «άλλο» καύσιμο.

Οπότε, σπρώχνεις το αυτοκίνητο στην άκρη για να ελευθερώσεις την αντλία και καλείς την οδική βοήθεια που θα σε πάει στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο για την αποκατάσταση.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους σφάλματα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τα αυτοκίνητά τους με στόμια ρεζερβουάρ που αποτρέπουν τη σύγχυση. Τα συνεργεία και τα αξεσουαράδικα μάλιστα διαθέτουν επίσης ειδικά καλύμματα ή και αυτοκόλλητα για τα ρεζερβουάρ. Ειδικά αυτά τα τελευταία θα τα έχετε δει σε πλήθος χρονομισθωμένων αυτοκινήτων.

Misfuelling

Το ντίζελ λιπαίνει - η βενζίνη μπλοκάρει
Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να σου γεμίσουν το ρεζερβουάρ ντίζελ με βενζίνη και όχι το ανάποδο. Και αυτό διότι είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της διαφοράς μεγέθους στα αντίστοιχα πιστόλια -εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις μπιντόνι.

Ένα αυτοκίνητο ντίζελ του οποίου το ρεζερβουάρ περιέχει βενζίνη, ξεκινά με την κατανάλωση του υπόλοιπου πετρελαίου που υπάρχει στη γραμμή τροφοδοσίας πριν η βενζίνη φτάσει στον κινητήρα. Ωστόσο, το ντίζελ έχει λιπαντικό αποτέλεσμα που εμποδίζει τη φθορά και τελικά τη βλάβη των εξαιρετικά ευαίσθητων τμημάτων της αντλίας ψεκασμού που λειτουργεί υπό υψηλή πίεση.

Η βενζίνη δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, έχει καθαριστικό αποτέλεσμα, καταστρέφοντας το προστατευτικό στρώμα που εναποθέτει το ντίζελ στο σύστημα ψεκασμού. Έτσι, μόλις ακούσεις ένα δυνατό κροτάλισμα κάτω από το καπό και ο κινητήρας αρχίσει να σκορτσάρει, πρέπει να σβήσεις αμέσως την ανάφλεξη και ζητήσεις βοήθεια.

Misfuelling

Οι συμβουλές του DRIVE
- Αν ένας οδηγός αντιληφθεί ότι μόλις έχει βάλει στο ρεζερβουάρ του λάθος καύσιμο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανάψει το μοτέρ.

- Εάν εντοπίσει το σφάλμα αργότερα, όταν έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί (έντονος θόρυβος κινητήρα), θα πρέπει να σταματήσει αμέσως, να σβήσει τον κινητήρα και να μην τον ξαναβάλει εμπρός.

- Το μίγμα βενζίνης/ντίζελ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον κινητήρα και στο σύστημα τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα υψηλό κόστος επισκευής. Προφανώς, το παραπάνω μίγμα ύστερα από την αποστράγγισή του, οφείλει ο επισκευαστής να το ανακυκλώσει.

- Παρόλο που είναι αληθές ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συμβουλεύουν συστηματικά τον οδηγό που έχει βάλει λάθος καύσιμο να σταματήσει αμέσως το αυτοκίνητό του και να το μεταφέρει σε ένα συνεργείο, αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο για μοντέλα άνω των 30 ετών. Ο κινητήρας τους, συνήθως με έμμεσο ψεκασμό ντίζελ, μπορεί να συγχωρήσει λίγα λίτρα βενζίνης. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι ο οδηγός να συμβουλευτεί το εγχειρίδιο χρήσης ή να ζητήσει πληροφορίες από ένα συνεργείο.

Προσοχή! Το μίγμα πετρελαίου/βενζίνης είναι εξαιρετικά εύφλεκτο (κίνδυνος έκρηξης!).

node/39428

18 απαραίτητα εργαλεία για το «συνεργείο» σου

Η συντήρηση και η επισκευή του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις «ειδικό». Αν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις, μεράκι και τα κατάλληλα εργαλεία, πολλά πράγματα μπορείς να τα φτιάξεις ο ίδιος.

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

18 απαραίτητα εργαλεία για το «συνεργείο» σου

Πιάνουν τα χέρια σου; Θα ήθελες να μπορείς ο ίδιος να επισκευάζεις κάμποσα πράγματα στο αυτοκίνητό σου; «Μάστορας» χωρίς εργαλεία δεν υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο. Αν υπάρχει πάντως η βούληση, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Στο antallaktikaonline.gr θα βρεις κάθε εργαλείο της λίστας που συντάξαμε και κρίνουμε ως «απαραίτητα» για να γίνεις «μάστορας»… 

1. «Δεματικά»
Γνωρίζεις ότι υπάρχουν «δεματικά» για χρήση σε αυτοκίνητα; Τα γνωστά μας tie wrap δεν κάνουν μόνο για καλώδια, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. για να διατηρήσουν προσωρινά σταθερά τα τάσια που δεν κουμπώνουν σωστά ή άλλα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου που έχουν χαλαρώσει.

2. Ισχυρός μαγνήτης
Ακόμα ένα «εργαλείο» που θα σε κάνει να αναρωτηθείς «για ποιο λόγο χρειάζομαι έναν ισχυρό μαγνήτη στην εργαλειοθήκη μου;». Διότι ένας ισχυρός, ανθεκτικός μαγνήτης μπορεί να σε βοηθήσει να συγκρατήσεις με χαλαρό τρόπο μεταλλικά κομμάτια κατά τη διάρκεια μιας επισκευής. 

3. Πολυεργαλεία
Για να κάνεις κάποιες εργασίες στο αυτοκίνητο με απόλυτη ασφάλεια χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο εξοπλισμό ανύψωσης.

jack
α. Γρύλος: Είναι βασικό εργαλείο που σου επιτρέπει να σηκώνεις το αυτοκίνητο για να πραγματοποιήσεις μια επισκευή ή συντήρηση. Για παράδειγμα να αντικαταστήσεις ένα σκασμένο λάστιχο ή να αλλάξεις λάδια. Αλλά, προσοχή! Το βάρος του αυτοκινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει την ικανότητα του γρύλου. Οπότε χρειάζεται να επιλέξεις εάν χρειάζεσαι μηχανικό γρύλο, καροτσόγρυλο ή υδραυλικό γρύλο-μπουκάλα…strip
Τρίποδα: Ή τριπόδια ή (σ)τριπόδια… Αυτά θα σου επιτρέψουν να υποστηρίξεις το αυτοκίνητο με ασφάλεια ενώ δουλεύεις από κάτω του. Για να διασφαλίσεις μάλιστα την καλύτερη σταθερότητα του αυτοκινήτου, επίλεξε τρίποδα με κρεμαγέρα, όπως οι επαγγελματίες.

5. Μετρητής βάθους πέλματος
Για να κινείσαι με ασφάλεια, θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου. Πώς μπορείς να το κάνεις; Με τη χρήση του μετρητή βάθους πέλματος για το λάστιχο. Αλλά να ξέρεις ότι παρά τη σύσταση για κατώφλι αντικατάστασης των ελαστικών το 1,6 mm, συστήνουμε τα 2 mm. 

6. Κομπρεσέρ αέρα
Για να διευκολύνεις με επαγγελματικό τρόπο την εργασία σου, επίλεξε έναν αεροσυμπιεστή. Το κομπρεσέρ θα σου επιτρέψει να φουσκώνεις τα λάστιχα στο άψε-σβήσε και να τροφοδοτείς ένα πνευματικό πιστόλι για καρυδάκια ή ένα πιστόλι βαφής.

tools-set

7. Σετ κλειδιά-καρυδάκια
Για να συντηρήσεις το αυτοκίνητό σου, ένα πλήρες σετ εργαλείων είναι απαραίτητο. Περιλαμβάνει συνήθως καρυδάκια διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, κατσαβίδια, ενώ τα υπερπλήρη, άλεν και torx. Με ένα τέτοιο σετ μπορείς να κάνεις διάφορες εργασίες. Από σφίξιμο ή βίδωμα μέχρι λύσιμο ή απλώς λασκάρισμα. Αποτελεί δε ουσιαστικό εξοπλισμό για όλους τους επαγγελματίες και τους λάτρεις του DIY.

8. Κοπτικές διαγώνιες πένσες
Οι διαγώνιες πένσες σου επιτρέπουν να κόβεις σύρματα, χαλκό, σίδερο... Έτσι, για να πετύχεις στις μικρές επισκευές σου, εφοδιάσου με διαγώνιες πένσες κοπής. Να θυμάστε πάντα ότι ένας καλός πολυτεχνίτης (αλλά όχι ερημοσπίτης) πρέπει να έχει καλά εργαλεία αυτοκινήτου.wrench

9. Πενσοειδή
Διάφορα είδη σε πένσες θα σου λύσουν τα χέρια: Κλασική πένσα, ασφαλειοτσίμπιδο κυρτό και ίσιο, μυτοτσίπμπιδο κυρτό ίσιο (και σε μίνι), τσιμπιδάκι φρυδιών (!), τσιμπιδάκι μοσκίτο…

10. Λεβιέδες μόχλευσης
Οι μπάρες μόχλευσης σου επιτρέπουν να κάνεις διαφορετικές εργασίες. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ορισμένες μάλιστα μπάρες μόχλευσης είναι ιδανικές για όλους τους τύπους εργασιών, απαιτώντας ελάχιστη μόχλευση. Άλλες, σου επιτρέπουν να εκτελείς βαριά βιομηχανική εργασία. Έτσι, πριν αγοράσεις έναν λεβιέ χρειάζεται να λάβεις υπόψη το μέγεθός του.

11. Δυναμόκλειδο
Μπορεί να ακούγεται εξεζητημένο και να το έχουμε συνηθίζει να το ακούμε σε χρήση μόνο στο καπάκι του μοτέρ και στο σασμάν… Αλλά ένα δυναμόκλειδο (ή ροπόκλειδο) θα σου επιτρέψει να σφίξεις για παράδειγμα με απόλυτη ακρίβεια τα μπουλόνια των τροχών. Ο καλός μάστορας DYI χρειάζεται επαγγελματικά εργαλεία.
torque wrench

12. Πένσα (γκριπ) συγκράτησης
Η πένσα συγκράτησης γνωστή και ως «σκύλα» διαθέτει λειτουργία μέγγενης και είναι απαραίτητο εργαλείο για τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα και η αξιοπιστία της είναι αντιστρόφως ανάλογη της μικρής αναφορά της στο άρθρο. Μην την ξεχάσεις! Για πλήρη κάλυψη πάρε και μια με μακριές μύτες. Κι αν είσαι ψαγμένος, παίρνεις και μια γκριπ Milwaukee!

13. Σταυρός
Το κλειδί σταυρός με τις τέσσερα «καρύδια» του είναι ένα εργαλείο σχήματος «+». Αποτελεί δε το ιδανικό εργαλείο για το σφίξιμο και το λασκάρισμα στα μπουλόνια των τροχών. Το «συνεργείο» ενός καλού ερασιτέχνη πολυτεχνίτη πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αυτό το βασικό εργαλείο.

14. Φλόγιστρο-μπεκ κοπής ασετυλίνης
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι η ευελιξία του και είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία DIY για την επισκευή αυτοκινήτων. Το φλόγιστρο ακετυλενίου χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ενός βαρέως επικαλυμμένου στοιχείου για τη διευκόλυνση της αφαίρεσής του, αλλά και για την κοπή του μετάλλου. Μακριά από παιδιά!

torque acet

15. Πυροσβεστήρας
Ένας πυροσβεστήρας στο γκαράζ που εργάζεσαι αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να το κάνεις με ασφάλεια. Μόνο, θυμήσου να ελέγχεις κάθε χρόνο ότι η πίεση του πυροσβεστήρα είναι στο συνιστώμενο επίπεδο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις την κακιά την ώρα.

16. Δυνατά φώτα
Ακόμα και ένα ερασιτεχνικό ατελιέ χρειάζεται να είναι καλά φωτισμένο για να εργάζεσαι με τη μέγιστη δυνατή ευκολία στο αυτοκίνητό σου. Μπορεί τα βιβλία να λένε ότι η παραγωγική ικανότητα παραμένει αναλλοίωτη μέχρι το επίπεδο του σεληνιακού φωτός, αλλά οι σκοτεινές γωνιές δεν είναι ό,τι καλύτερο για τεχνικές εργασίες.

16. Ηλεκτρική σκούπα
Αδιαμφισβήτητα μια ηλεκτρική σκούπα είναι ό,τι καλύτερο για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου. Και όπως καλά γνωρίζεις, αν χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητο, η καμπίνα του βρομίζει γρήγορα από τη σκόνη. Για να έχεις λοιπόν ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και για λόγους υγιεινής, κάνε το τακτικά. Μην διστάσεις όμως να εξοπλίσεις το γκαράζ με ένα κατάλληλο επαγγελματικό μοντέλο για να καθαρίζεις χωρίς να καταστρέφεις το αυτοκίνητο.

car vacuum

17. «Αναγνώστης» της OBD II
Ένα διαγνωστικό της OBD II θα μπορούσε να σου δώσει μια ιδέα για τον λόγο που για παράδειγμα ανάβουν κάποιες ενδεικτικές λυχνίες στο ταμπλό… και να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος. Σήμερα, τη δουλειά την κάνουν και τα smartphone, αλλά ένα εξειδικευμένο εργαλείο είναι καλύτερο από μια app σε ios ή android, χώρια που υποστηρίζει τόσο πρωτόκολλα OBD όσο και τα καινούργια CAN -Controller Area Network.

18. Mighty Puller
Προφανώς το μηχανικό μηχανολογικό κομμάτι σε συναρπάζει ως ερασιτέχνη μηχανικό, αλλά γιατί να μην κάνεις και μια εύκολη «φαναρτζοδουλειά» Ένα σωστά εξοπλισμένο ερασιτεχνικό συνεργείο χρειάζεται το ειδικό εργαλείο για την επιδιόρθωση βαθουλωμάτων στην καροσερί. Με το Mighty Puller μπορείς να αφαιρέσεις ή τουλάχιστον να εξαφανίσεις με μια βεντούζα ένα χτύπημα στα πλευρά στο καπό, στο εμπρός ή στο πίσω μέρος, ακόμη και στην οροφή.

Mighty Puller

Αν έχεις τον κατάλληλο χώρο, πιάνουν τα χέρια σου και θες να το κάνεις όπως οι επαγγελματίες, μην διστάσεις να εξοπλίσεις το γκαράζ σου με τα παραπάνω 18 εργαλεία.

node/39381

Νέα AVIN ACTION 100: Υψηλά οκτάνια, υψηλή απόδοση

Η κορυφαία βενζίνη της AVIN προσφέρει ασυναγώνιστες επιδόσεις και οικονομία για τον απαιτητικό χρήστη.

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Νέα AVIN ACTION 100: Υψηλά οκτάνια, υψηλή απόδοση

Η AVIN βελτιώνει το διαφοροποιημένο καύσιμό της, ACTION 100 και υπόσχεται ακόμα καλύτερη απόδοση για δράση. Το ανανεωμένο αυτό καύσιμο αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μία φορά τη στρατηγική δέσμευση της εταιρείας για παροχή καινοτόμων προϊόντων που καλύπτουν κάθε απαίτηση των καταναλωτών.

Η νέα βενζίνη ACTION 100 είναι ένα καύσιμο υψηλών οκτανίων και υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για αυτούς που απαιτούν πάντα το καλύτερο για το βενζινοκίνητο όχημα τους. Πιο αναλυτικά, η νέα AVIN ACTION 100 εγγυάται τις παρακάτω ιδιότητες, οι οποίες την καθιστούν μια εξαιρετικά δυνατή πρόταση στην αγορά:

- Οικονομία καυσίμου έως 5%*, άρα περισσότερα χιλιόμετρα ανά γέμισμα.
- Περισσότερη ισχύ έως 4%*.
- Αξεπέραστη καθαριότητα και προστασία κινητήρα (keep clean / clean up).
- Τεχνολογία τελευταίας γενιάς Friction Modifier.
- Μείωση τριβών στον κινητήρα.
- Μειωμένες εκπομπές ρύπων.
- Μείωση των εκπομπών CO2 έως 5% (carbon foot print).

Avin

O Γενικός Διευθυντής της AVIN, Δημήτρης Κονταξής, δήλωσε σχετικά με τη νέα ACTION 100: «Η AVIN, ως μία μοντέρνα εταιρεία που στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή, θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να διαθέτει μία πλήρη γκάμα ποιοτικών και διαφοροποιημένων καυσίμων στην Ελληνική αγορά».  

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της νέας AVIN ACTION 100. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα καλέστε στο 801 801 1111 ή επισκεφθείτε το www.avinoil.gr.