Η «ροζ» ιστορία του σήματος της Rolls-Royce [video]

Η «ροζ» ιστορία του σήματος της Rolls-Royce [video]

Ξέρετε ότι το θρυλικό αγαλματίδιο “Spirit of Ecstasy” προέκυψε από ένα παράνομο ειδύλλιο;

Η ιστορία του «Πνεύματος της Έκστασης» έχει μεγαλύτερη σχέση με το… σώμα παρά με το πνεύμα.

Πριν το 1910, οι Rolls-Royce δεν είχαν το χαρακτηριστικό αγαλματίδιο της φτερωτής γυναίκας στο καπό τους. Μόνο το σήμα με το διπλό R. Το 1909 όμως, ο Λόρδος Montague του Beaulieu ανέθεσε στον φίλο του γλύπτη Charles Robinson Sykes να του φτιάξει μια μασκότ για τη Rolls-Royce Silver Ghost του.

Ο Sykes χρησιμοποίησε ως μοντέλο την ηθοποιό Eleanor Velasco Thornton, που ήταν και η κρυφή ερωμένη του Λόρδου Montague. Εξ ου και η πρώτη μασκότ είχε το δάχτυλο στα χείλη (βλ. gallery), με αποτέλεσμα να την ονομάσουν “The Whisper” (Ο Ψίθυρος).

Οι μασκότ στα αυτοκίνητα των πλουσίων έγιναν μόδα, με αποτέλεσμα κάποιοι να βάζουν αγαλματίδια που η Rolls-Royce έκρινε απρεπή. Έτσι, ο τότε διευθυντής της φίρμας ανέθεσε στον Sykes να φτιάξει μια επίσημη μασκότ που να συμβολίζει την αέρινη ησυχία και άνεση των Rolls-Royce. Κάποιοι συνέστησαν στον καλλιτέχνη να αντλήσει έμπνευση από το κλασικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο. Όμως o Sykes ήθελε κάτι πιο θηλυκό και εμπνεύστηκε και πάλι από τη Thornton. 

Έτσι προέκυψε η φτερωτή κυρία, που στέκεται αγέρωχη μπροστά από τον οδηγό «απολαμβάνοντας τη δροσιά του αέρα», όπως περιέγραφε ο ίδιος ο Sykes.

Όσο για τη Thornton, δεν έζησε και πολύ να χαρεί την έμμεση δόξα της. Πνίγηκε το 1915 όταν το ατμόπλοιο SS Persia, με το οποίο ταξίδευε προς την Ινδία μαζί με τον Montague, τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο νότια της Κρήτης. Ο Montague σώθηκε και τον βρήκαν, μέρες αργότερα, να πλέει στα ανοιχτά της Μεσογείου μέσα σε σωστική λέμβο.
    
Δείτε το video που έφτιαξε το Carfection για την όλη «ροζ» ιστορία.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube