Η απόλυτη Dino φοράει μοτέρ F40 [video]

Η Dino είναι το μοναδικό αυτοκίνητο που βγήκε από το εργοστάσιο της Ferrari με 6κύλινδρο κινητήρα. Οι άλλες Dino… Γιατί αυτή εδώ φοράει τον V8 της F40.

Η υπέρκομψη και θρυλική Dino είναι… σχεδόν Ferrari. Δεν έχει άλλωστε για σήμα το Cavallino Rampante. Ήταν το project που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο γιος του Enzo, και το μόνο αυτοκίνητο που ο Γέρος δέχτηκε να βγει από το εργοστάσιο του Maranello με V6 κινητήρα. Αυτό η μοναδικότητα, σε συνδυασμό με την απίθανη σχεδίασή της, το καλοζυγισμένο σασί αλλά και το δράμα για τον πρόωρο χαμό του νεαρού Dino Ferrari είναι τα στοιχεία που έκαναν το αυτοκίνητο θρύλο.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες γνώμες. Ο David Lee, ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης Dino που βλέπουμε, έχει μια συλλογή αυτοκινήτων το κόστος της οποίας εκτιμάται στα $35 εκατομμύρια. Ανάμεσα στο πολύτιμα κομμάτια φυσικά υπάρχουν και πολλές σημαντικές Ferrari. Το μόνο αυτοκίνητο που δεν έχει διατηρήσει σε εργοστασιακή κατάσταση είναι η αυτή η restomod Dino. Είμαστε λάτρεις του αυθεντικού, αλλά σε απέναντι σε αυτή τη μετατροπή είναι μάλλον δύσκολο να κρατήσουμε επικριτική στάση.

Ferrari F40 engine naturally aspirated

Ο Lee έχει μία Dino 246 και μια F40 σε  original μορφή. Γνωρίζει λοιπόν την ομορφιά και των δύο. Αποφάσισε να συνδυάσει στοιχεία και από τα δύο αυτοκίνητα για να φτιάξει αυτό που στο μυαλό του είναι το ιδανικό. Η Dino GTS που χρησιμοποιήθηκε ως βάση είναι του 1972. Ο κινητήρας είναι ο V8 της F40, αλλά χωρίς τα δύο τούρμπο της ΙΗΙ. Ατμοσφαιρικός λοιπόν, και υπερκυβισμένος στα 3,6 από 2,9 λίτρα. Αρκεί μόνο να κοιτάς στη φωτογραφία τα χωνιά της εισαγωγής και η μελωδία έρχεται στα αυτιά και πλημμυρίζει το κεφάλι σου. Το dogleg κιβώτιο είναι από 328. Χρειαζόταν κάτι από V8 για να ταιριάξει. Τα αμορτισέρ της Koni έχουν εκσυγχρονίσει την ανάρτηση, ενώ οι νέοι τροχοί είναι πλέον 17” αντί 14 ιντσών του αρχέτυπου, για να χωρέσουν μεγαλύτερα φρένα της Brembo. Ο Lee ονομάζει το αυτοκίνητό του Monza 3.6 Evo.

Πηγή Petrolicious