Η 100χρονη ιστορία της Citroën στο παρισινό μετρό

Η 100χρονη ιστορία της Citroën στο παρισινό μετρό

Ο σταθμός «Javel-André Citroën» στη Γραμμή 10 του μετρό του Παρισιού ανακαινίστηκε με μια ζωφόρο που εξιστορεί την ιστορία των 100 χρόνων της γαλλικής φίρμας, αλλά και οθόνες αφής με πληροφορίες για τα εμβληματικά μοντέλα της.

Ένας σταθμός του μετρό στο Παρίσι αποτίει φόρο τιμής σε μια φίρμα αυτοκινήτου, κάτι που σε αρκετούς Παριζιάνους μπορεί να φαίνεται κωμικό επί δημαρχίας της Anne Hidalgo. 

Αλλά τι πιο λογικό από το να τιμάται ηCitroën στο σταθμό «Javel-André Citroën» της Γραμμής 10, καθώς η γαλλική φίρμα είναι ιστορικά συσχετισμένη με αυτή τη γειτονιά, αρχικά γνωστή για το εργοστάσιο που παρασκεύαζε ένα λευκαντικό, γνωστό υπό την ονομασία «νερό του Javel» -eau de Javel.

Η περιοχή υποδέχτηκε το 1915 ένα εργοστάσιο που κατασκευάστηκε από τον André Citroën για την παραγωγή οβίδων. Αυτός ο χώρος θα μετατρεπόταν σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, με το λανσάρισμα κυκλοφορία της πρώτης Citroën το 1919, της Type Α. Αυτό θα ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν σε μαζική παραγωγή στην Ευρώπη.

Javel-André Citroën

Αλλά πολλά ακόμη μυθικά μοντέλα θα περνούσαν από τις γραμμές συναρμολόγησης αυτού του εργοστασίου: Traction Avant, Type H, DS, SM... Μέχρι και 30.000 νοματαίοι θα έφταναν να εργάζονται σε αυτή την εγκατάσταση. Ωστόσο, το εργοστάσιο έκλεισε το 1975 και η Citroën εγκατέλειψε οριστικά το προάστιο του Javel, με παράλληλη μετεγκατάσταση και της έδρας το 1982.

Οι τιμητικές αναφορές στον André Citroën είναι πολλαπλές. Η αποβάθρα του Javel, στο Σηκουάνα, μετονομάστηκε σε «Αποβάθρα André Citroën» το 1958 και ο σταθμός Javel του μετρό πήρε το όνομα του Γάλλου βιομήχανου στις 8 Ιουνίου 1959.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Rétromobile 2019: Η Citroën θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων

Ο σταθμός, εδώ και για λίγες μέρες, υποδέχεται το επιβατικό κοινό, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, με μια νέα διακόσμηση που ιχνηλατεί την ιστορία του κατασκευαστή. Μια μεγάλη ζωφόρος με ημερομηνίες-κλειδιά και φωτογραφίες μοντέλων-φάρων για τη Citroën ντύνει τις αποβάθρες.

Javel-André Citroën

Ο σύνδεση τους γίνεται με την αποτύπωση μιας υποτιθέμενης γραμμής μετρό. Επιπλέον υπάρχουν πίνακες πληροφοριών που καλύπτουν την ιστορία του André Citroën και του προαστίου. Ενώ, οθόνες αφής επιτρέπουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα «Citroën Origins», το εικονικό μουσείο της φίρμας.

Javel-André Citroën

Αν βρεθείτε στο Παρίσι, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να κάνετε μια βόλτα μέχρι το 15ο Διαμέρισμα και να ρίξετε μια ματιά…
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube