Χρησιμοποίησε μια Porsche 935 για να κάνει ρεκόρ τελικής… με ποδήλατο [video]

Χρησιμοποίησε μια Porsche 935 για να κάνει ρεκόρ τελικής… με ποδήλατο [video]

Μια Porsche 935 βοήθησε τον Jean-Claude Rude το 1979 να πετύχει τον στόχο του, που ήταν να ξεπεράσει τα 240 km/h με… ποδήλατο.

Το 1979 ο Γάλλος ποδηλάτης Jean-Claud Rude ήθελε να σπάσει το ρεκόρ των 240 km/h με το ποδήλατό του. Τέτοιου είδους προσπάθειες στο slip stream σπορ αυτοκινήτων ή ακόμη και τρένων συνηθίζονταν εκείνη την εποχή.

Ο Rude το έκανε με στιλ, και έφτιαξε μια ιστορία για πρωτοσέλιδα, ακόμη και τόσα χρόνια μετά. Στράφηκε στην Porsche Martini Racing για βοήθεια, και εκείνοι του διέθεσαν μια αγωνιστική Porsche 935. Τη γνωστή, βασισμένη στην 911, με το επίπεδο ρύγχος, τα θεόφαρδα πίσω φτερά και τα τερατώδη αεροδυναμικά βοηθήματα.

Ειδικά για την περίσταση, η αγωνιστική ομάδα προσάρμοσε στο πίσω μέρος ένα τεράστιο αεροδυναμικό κάλυμμα, στην ουσία μια εσοχή του ποδηλάτου με τον αναβάτη. Αυτό θα επέτρεπε στον Rude να οδηγεί το Bianchi του λίγα εκατοστά από την ουρά του αυτοκινήτου, στο σημείο της ελάχιστης αεροδυναμικής αντίστασης λόγω της υποπίεσης. Ο νικητής του Le Mans Henri Pescarolo θα οδηγούσε την 935, η οποία μάλιστα είχε ένα ελεύθερο περιστρεφόμενο ράουλο χαμηλά στην ουρά, για την περίπτωση που ο εμπρός τροχός του ποδηλάτου θα έβρισκε πάνω στο αυτοκίνητο. Η δοκιμή έγινε στην πίστα δοκιμών Ehra Lessien της Volkswagen.

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και από την πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου. Μια απότομη επιτάχυνση θα άφηνε πίσω μια ακανόνιστη ροή αέρα η οποία εκτός του ότι τελικά θα φρέναρε τον ποδηλάτη, θα μπορούσε ακόμη και να τον ρίξει κάτω.

Πάντως το πρόβλημα δεν ήταν τελικά αυτό. Όπως μαθαίνουμε από τις διηγήσεις στο video που επισυνάπτουμε, το πίσω λάστιχο του ποδηλάτου έσκασε μετά τα 160 km/h, και πάλι καλά που ο Rude κατάφερε  να κόψει ταχύτητα και να σταματήσει χωρίς να τραυματιστεί.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube