Takata: Ανάκληση-ρεκόρ 33,8 εκατ. αυτοκινήτων

Takata: Ανάκληση-ρεκόρ 33,8 εκατ. αυτοκινήτων

Η υπόθεση των προβληματικών αερόσακων της Τakata διευρύνεται σε αριθμό ανακαλουμένων αυτοκινήτων, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ.

Η υπόθεση των αερόσακων της Takata, που έχει προκαλέσει την ανάκληση εκατομμυρίων υπόπτων αυτοκινήτων, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση. Υπό την πίεση των αμερικανικών αρχών, ο Ιάπωνας προμηθευτής υποχρεώνεται να προχωρήσει σε νέα διευρυμένη παγκόσμια ανάκληση που περιλαμβάνει 33,8 εκατ. αυτοκίνητα!

Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας Οδικών Μεταφορών Αυτοκινητοδρόμων (National Highway Transport Safety Administration -NHTSA) εργάζεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες πάνω σε αυτή την υπόθεση. Μέχρι στιγμής, οι προβληματικοί αερόσακοι ευθύνονται επισήμως για δεκάδες τραυματισμούς και τουλάχιστον έξι θανάτους, όλοι σε αυτοκίνητα της Honda. H ιαπωνική μάρκα που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα, εγκλήθηκε από τη NHTSA το 2014 και καταδικάστηκε. Η Takata, προμηθευτής σε αερόσακους του ενός τετάρτου των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται παγκοσμίως, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει εκατομμύρια αυτοκίνητα που δυνητικά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πρόβλημα. Μια ανάκληση που απετέλεσε αντικείμενο των αγορών της Ασίας και των ΗΠΑ.

 

Το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή κόλληση των αερόσακων που θα μπορούσε να επιτρέψει να δημιουργηθεί εξάπλωση μυκήτων σε περιοχές με μεγάλη υγρασία. Αυτό επιδρά στη συνέχεια στο προωθητικό αέριο που γίνεται ιδιαίτερα εκρηκτικό, κάτι που ενισχύει την έκρηξη για το φούσκωμα του αερόσακου και διασπείρει μικρά κομμάτια μετάλλου, δυνητικά επικίνδυνα.

Η NHTSA δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με την Takata, όσον αφορά την ανάκληση των 17 εκατ. αυτοκινήτων στην οποία υποχρεώθηκε η ιαπωνική βιομηχανία. Η πρόσφατη διεύρυνση της ανάκλησης αφορά συνολικά 33,8 εκατ. αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων και αυτών της ήδη διενεργηθείσας, αριθμός που ξεπερνά την ανάκληση της General Motors που έφτασε τα 27 εκατ. αυτοκίνητα με θέμα τοις προβληματικούς διακόπτες μίζας. Έτσι η υπόθεση Τakata γίνεται η ιστορικά μεγαλύτερη ανάκληση αυτοκινήτων στον κόσμο και αφορά μοντέλα κατασκευής από το 2001.

Η διεύρυνση στην υπόθεση Takata διαφεύγει των αγορών της Ασίας και των ΗΠΑ και αφορά εξίσου πλέον και την Ευρώπη, με τα μοντέλα Corolla και Yaris.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube