Smart εκρήγνυται αφού του βάζουν βενζίνη σε λάθος τρύπα!

Smart εκρήγνυται αφού του βάζουν βενζίνη σε λάθος τρύπα!

Στο fortwo πρώτης γενιάς, η σχεδίαση μπορεί να μπερδέψει κάποιον άσχετο, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Αν ακούσετε ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη επειδή του έβαλαν βενζίνη σε λάθος τρύπα, θα πείτε ότι ο οδηγός του ήταν ηλίθιος.

Στην περίπτωση όμως ενός smart fortwo πρώτης γενιάς –εδώ του 2005– μέρος την ευθύνης θα πρέπει να αποδοθεί στους σχεδιαστές του αυτοκινήτου.

Η Αμερικανίδα Julie Nicklin, η 54χρονη ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου smart, σταμάτησε να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητό της την περασμένη Παρασκευή. Πήγε στο πίσω αριστερό μέρος, έβγαλε το μαύρο στρογγυλό καπάκι από πλαστικό, έβαλε το πιστόλι της αντλίας στην τρύπα κι έβαλε κανονικά βενζίνη.

Μόνο που η τρύπα στο αριστερό μέρος του smart δεν είναι αυτή του ρεζερβουάρ, αλλά ο αεραγωγός που τροφοδοτεί την εισαγωγή του κινητήρα! Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι από την άλλη πλευρά, τη δεξιά.

Με τον κινητήρα… γεμάτο βενζίνη, η κυριούλα μας έβαλε μπροστά κι αμέσως έγινε έκρηξη γεμίζοντας φλόγες την καμπίνα. Ευτυχώς ήταν εκεί δίπλα ο επίσης 54χρονος Brian Turner που τράβηξε έξω τη Nicklin, με τσουρουφλισμένα ρούχα και γυαλιά, αλλά κατά τα άλλα καλά στην υγεία της.

Αμέσως μόλις βγήκε η γυναίκα από το αυτοκίνητο, οι φλόγες έφτασαν στην αντλία του πρατηρίου κι έγινε μια τεράστια έκρηξη, αντάξια μιας ταινίας δράσης.

Βέβαια, το να βγάλεις το πλαστικό καπάκι από τον αεραγωγό θα πρέπει να είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το ανοίγεις την τάπα του ρεζερβουάρ. Πράγμα που, ως ιδιοκτήτρια, η Nicklin θα πρέπει να είχε κάνει εκατοντάδες φορές, οπότε όφειλε τουλάχιστον να ξέρει ότι βάζεις βενζίνη από δεξιά.

Για να πούμε και του στραβού –ή της πιωμένης;– το δίκιο όμως, δείτε πόσο μοιάζει με τάπα ρεζερβουάρ το στρογγυλό πλαστικό καπάκι του αεραγωγού εισαγωγής:

Από την άλλη, γράφει επάνω με μεγάλα γράμματα NO FUEL”, αλλά πού να το διαβάσεις σε μαύρο φόντο αν είσαι αφηρημένος ή μεθυσμένος.

Εν πάση περιπτώσει, η σχεδιαστική συμμετρία δεν είναι λόγος για να φτιάξεις κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο. Γι’ αυτό και στα smart fortwo των επόμενων γενεών ο αεραγωγός του φίλτρου του κινητήρα μοιάζει με αεραγωγό και όχι με τάπα ρεζερβουάρ…

[Πηγή: Jalopnik]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube