O Euro NCAP θα δοκιμάζει τα αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης πεζών

O Euro NCAP θα δοκιμάζει τα αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης πεζών

Ο ανεξάρτητος οργανισμός θα εντάξει τα συστήματα αυτά, ανίχνευσης και αυτόματου φρεναρίσματος, στα crash test του από το 2016.

Οι νέες δοκιμές θεσπίζονται λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας αυτών των συστημάτων, τα οποία προσπαθούν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό.

Οι δοκιμές θα αξιολογούν την ανίχνευση του κινδύνου από το σύστημα και την ανταπόκριση του αυτοκινήτου όταν ένα ανδρείκελο με τη μορφή πεζού βρεθεί στην πορεία του. Θα αξιολογούνται τρία σενάρια: (1) ένας ενήλικας που διασχίζει περπατώντας το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο, (2) ένα παιδί που διασχίζει το δρόμο τρέχοντας και (3) ένα παιδί που βγαίνει περπατώντας στο δρόμο πίσω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Τα αυτοκίνητα που θα παίρνουν υψηλή βαθμολογία θα είναι αυτά που θα σταματούν από τα 40 km/h χωρίς να χτυπούν τα ανδρείκελα, ή έστω θα μειώνουν την ταχύτητα πρόσκρουσης. Δοκιμές θα γίνονται και σε ταχύτητες πάνω από τα 40 km/h και μέχρι τα 60 km/h, όπου τα συστήματα θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα πρόσκρουσης σε μη-θανάσιμα επίπεδα, αν δεν σταματήσουν εντελώς το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον EuroNCAP, η έγκαιρη ανίχνευση, η άμεση απόκριση και η γρήγορη αλλά αποφασιστική ενεργοποίηση των φρένων είναι τομείς όπου το λογισμικό μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρωπο σε επιδόσεις.

Ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του EuroNCAP, δικαιολόγησε τη θέσπιση των νέων δοκιμών λέγοντας: «Τα αυτοκίνητα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδίδουν καλά σε αυτές τις δοκιμές, θα είναι καλύτερα εφοδιασμένα για να προλαμβάνουν τους χιλιάδες άδικους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στους ευρωπαϊκούς μας δρόμους. Συνεπώς, από το 2016 η αξιολόγηση ασφαλείας θα επιβραβεύει εκείνα τα αυτοκίνητα που προσφέρουν τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Παράλληλα, οι δοκιμές αυτές θα επιτρέψουν στους υποψήφιους αγοραστές και τους υπεύθυνους εταιρικών στόλων να κάνουν τη σωστή επιλογή».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube