Ο αυστραλέζικος NCAP επαναξιολογεί την ασφάλεια του KIA Picanto [videos]

Ο αυστραλέζικος NCAP επαναξιολογεί την ασφάλεια του KIA Picanto [videos]

Ο ANCAP, ο αυστραλασιατικός οργανισμός ασφάλειας συγκρούσεων αντιδρά στη φτωχή βαθμολογία που πήρε το μίνι της KIA στην Ινδονησία.

To Αυστραλασιατικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (ANCAP-Australasian New Car Assessment Program) βρήκε ότι το Kia Picanto ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού για τον οδηγό σε περίπτωση ατυχήματος απ’ ό,τι το Picanto που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2011.

Ο ANCAP αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επαναξιολογήσει την ασφάλεια του Picanto, ύστερα από το αδελφό πρόγραμμα ασφαλείας του ASEAN NCAP που βαθμολόγησε το αυτοκίνητο με μηδέν αστέρια, για τα μοντέλα που πωλούνται στην Ινδονησία.

«Το έναυσμα για το τεστ ελέγχου αποτέλεσε η σημαντική διακύμανση στις επιδόσεις των δομικών στοιχείων του αυτοκινήτου που είδαμε στο Picanto που πωλείται στην Ινδονησία», είπε ο James Goodwin, διευθύνων σύμβουλος του ANCAP.

«Θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την εγκυρότητα των υφιστάμενων βαθμολογιών μας για τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς καταναλωτές, με οδηγό-κλειδί να παρέχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτοί μπορούν να βασίζονται στις πληροφορίες του ANCAP κατά την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Euro NCAP: Νέος τρόπος αξιολόγησης, νέα πεντάστερα μοντέλα

Ωστόσο, αν και οι δοκιμές του ANCAP εντόπισαν ότι το Picanto εξακολουθεί να διατηρεί την 5αστερη βαθμολογία του, η απειλή για το θώρακα του οδηγού και για πιθανό τραυματισμό του στο πόδι έχει αυξηθεί, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελεί αντανάκλαση των διαφορετικών παραμέτρων της δοκιμής από χώρα σε χώρα.

Ο ANCAP δοκίμασε το Picanto το 2011, όταν το προ- facelift λανσαρίστηκε εμπορικά στη Ν. Ζηλανδία, ενώ ο Euro NCAP δοκίμασε το αυτοκίνητο πάλι το 2013. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, το Picanto δεν διατέθηκε εκείνη τη χρονιά (διατέθηκε το 2016) και η διατήρηση της 5στερης βαθμολογίας για τη χώρα αυτή βασίστηκε στα αποτελέσματα του Euro NCAP του 2013. Που βέβαια ήταν τρία χρόνια πίσω στις παραμέτρους δοκιμών.

«Η βαθμολογία που λαμβάνεται κατά τη δοκιμή ελέγχου παραμένει στο εύρος των πέντε αστέρων, αλλά είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να γνωρίζουν αυτά τα ευρήματα, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε μια τεκμηριωμένη απόφαση σε αυτήν την τόσο ανταγωνιστική κατηγορία της αγοράς», είπε ο Goodwin.

Αλλά πόσο καλά ενημερωμένος μπορεί να είναι ο καταναλωτής, με δεδομένο ότι η βαθμολογία δεν είναι πρόσφατη και το ίδιο το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη στα μισά του κύκλου της ζωής του; Επιπλέον, ο ANCAP και η KIA δεν εξήγησαν τη διαφορά στη βαθμολογία ασφαλείας για τη Νέα Ζηλανδία, πέντε χρόνια πίσω, έναντι της πολύ πιο πρόσφατης της Ινδονησίας.

Πρόκειται για μια υπόθεση που οφείλεται στις διαφορετικές προδιαγραφές ανάλογα με την αγορά ή υπήρξε πρόβλημα με τη μία ή με την άλλη από τις διαδικασίες δοκιμών;

[Πηγή ANCAP]


Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube