Να γιατί δεν είναι καλή ιδέα να τρακάρεις με νταλίκα [video]

Να γιατί δεν είναι καλή ιδέα να τρακάρεις με νταλίκα [video]

Ήδη γνωρίζεις την επικινδυνότητα μιας τέτοιας σύγκρουσης, όμως τα σχετικά crash test του IIHS ίσως σε κάνουν να κρατάς ακόμα μεγαλύτερη απόσταση.

Η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με ένα μεγάλο και βαρύ όχημα είναι από μόνη της εξαιρετικά επικίνδυνη, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τις συνέπειές της παίζει η διαμόρφωση του κάτω μέρους της ρυμούλκας.

Αυτό το θέμα επιχείρησε να θίξει πριν λίγα χρόνια ο αμερικανικός οργανισμός Insurance Institute for Highway Safety, ή IIHS. Έτσι έκανε crash tests με όλους τους τύπους πίσω προφυλακτήρα για ρυμούλκες που απαντώνται στους δρόμους των ΗΠΑ. Το αυτοκίνητο που είχε την… ατυχία να πέσει στο πίσω μέρος της νταλίκας σε κάθε περίπτωση ήταν ένα Chevrolet Malibu, το οποίο πήγαινε με 56 km/h.

Έγιναν δοκιμές με το αυτοκίνητο να χτυπάει στη νταλίκα με ολόκληρη την επιφάνεια του εμπρός μέρους του, με το 50% και με το 30%. Όπως είναι αναμενόμενο, όσο μικρότερη ήταν η επιφάνεια επαφής τόσο μικρότερη η δυνατότητα των ζωνών παραμόρφωσης του αυτοκινήτου να απορροφήσουν την ενέργεια της σύγκρουσης, και άρα τόσο χειρότερες οι συνέπειες. Στο πρώτο από τα video που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλες τις δοκιμές πρόσκρουσης από κάθε πιθανή γωνία, και στο δεύτερο τα σχόλια και τα συμπεράσματα του προέδρου του IIHS, Adrian Lund.

Και επειδή ποτέ δεν ξέρουμε ποιον προφυλακτήρα έχει η νταλίκα που βρίσκεται μπροστά μας, από σήμερα ας αφήνουμε λίγο μεγαλύτερη απόσταση

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube