H ταχύτητά μας επηρεάζει τους γύρω μας [video]

H ταχύτητά μας επηρεάζει τους γύρω μας [video]

Η καμπάνια της νεοζηλανδικής Υπηρεσίας Μεταφορών μας δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πώς η ταχύτητα επηρεάζει τους γύρω μας.

Οι περισσότεροι οδηγοί αναπτύσσουν απαγορευμένη ταχύτητα μέσα στην πόλη επί καθημερινής βάσης. Και αναφερόμαστε σε αυτό με μεγαλύτερη ένταση, μιας και η πρόληψη, η επικοινωνία και τελικά η αστυνόμευση σε αυτόν το τομέα στη χώρα μας, αλλά και η συνείδηση του μέσου οδηγού περί το θέμα βρίσκονται σε τραγικά χαμηλό επίπεδο.

Αν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, κουνάτε αποδοκιμαστικά το κεφάλι, σκεπτόμενοι «Α, όχι! Ποτέ δεν το κάνω εγώ αυτό!», τότε επιτρέψτε μου να σταματήσω να γράφω και να σηκωθώ όρθιος, χειροκροτώντας σας. Και θα το κάνω, κύριέ μου και, πιθανώς, κυρία μου, διότι ανήκετε σε εκείνη τη φυλή των οδηγών που πρέπει να μπει σε πρόγραμμα προστασίας για να μην εξαφανιστεί. Αν με ρωτήσετε, ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενισχυμένο με ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής του είδους δεν θα ήταν εκτός τόπου, αν και κάποιοι θα μπορούσαν να βρουν αυτή την ιδέα προσβλητική. Δεν έχω ιδέα γιατί –τα γιγάντια πάντα (όχι τα FIAT, εκείνα τα τριχωτά) δεν φαντάζομαι να έχουν αντίρρηση για το ποιο είδος θα έχει την προτεραιότητα.

Η Υπηρεσία Μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας πολεμά για την ίδια ιδέα, από άλλο πάντως μετερίζι. Η ιδέα της είναι να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των οδηγών που οδηγούν πιο προσεκτικά (δηλαδή, σύμφωνα με τους κανόνες), μεταστρέφοντας τη συμπεριφορά των προβληματικών για την ασφάλεια των γύρω τους μέσω ενός σποτ 30 δευτερολέπτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ράμπα διαφυγής και ανάσχεσης φορτηγών: Κι όμως δουλεύει! [video]

Σε γενικές γραμμές, μια πετυχημένη καμπάνια έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Ο πρώτος είναι αυτός του χιούμορ και ο άλλος είναι αυτός της συναισθηματικής προσέγγισης. Φυσικά, ο πρώτος απορρίπτεται διότι δεν μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους να μην τρέχουν με το αυτοκίνητό του, κάνοντάς τους να γελούν. Έτσι η νεοζηλανδική Υπηρεσία Μεταφορών διάλεξε τη δεύτερη εκδοχή.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα δραματικό και λυρικό, το μικρό video χτυπά εκεί που πρέπει. Φυσικά, πιθανότατα να τα ξεχάσετε όλα μόλις πιάσετε το τιμόνι στα χέρια, αλλά η παρατεταμένη έκθεσή σας σε τέτοιου είδους σποτ θα μπορούσε να δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Το σποτ είναι χτισμένο γύρω από την ιδέα «όταν τρέχετε, βάζετε και τους ανθρώπους γύρω σας να τρέχουν με την ίδια ταχύτητα» και είναι ουσιαστικά η κυριολεκτική ερμηνεία του. Αλλά μερικές φορές, οι απλές λύσεις είναι και οι καλύτερες.

[Πηγή ΝΖ Transport Agency]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube