Ερωτηματικά για την παθητική ασφάλεια των μίνι από το IIHS [video]

Ερωτηματικά για την παθητική ασφάλεια των μίνι από το IIHS [video]

Από τα 11 μίνι που υποβλήθηκαν σε δοκιμή πρόσκρουσης μόνο ένα πρόσφερε αποδεκτή ασφάλεια, σύμφωνα με το Insurance Institute for Highway Safety.

Ούτε τη «βάση» δεν έπιασαν τα μίνι που υπέβαλε σε δοκιμή πρόσκρουσης το αμερικανικό ινστιτούτο IIHS. Το Chevrolet Spark ήταν το μοναδικό που κρίθηκε ως Αποδεκτό. Απέσπασε έτσι τον τίτλο του ασφαλέστερου αυτοκινήτου της κατηγορίας για το 2014 (Top Safety Pick).

Στις δοκιμές πρόσκρουσης του IIHS το αυτοκίνητο προσκρούει με 64 km/h (40 mph) σε σταθερό εμπόδιο όπου χτυπάει μόλις το 25% του πλάτους του εμπρός μέρους του. Είναι πιο σκληρές από τις αντίστοιχες δοκιμές του Euro NCAP, αφού σε εκείνες το αυτοκίνητο κινείται με ίδια ταχύτητα αλλά χτυπάει με το 40% του πλάτους του. Έτσι μπορεί να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά την ενέργεια της σύγκρουσης.

 «Τα μικρά και ελαφριά αυτοκίνητα έχουν εγγενή μειονεκτήματα σε παθητική ασφάλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του IIHS Joe Nolan. «Δυστυχώς τα μικρά αυτοκίνητα, γενικώς, δεν τα πάνε καλά όσο τα μεγαλύτερα σε μια πρόσκρουση σε τόσο μικρή επιφάνεια». Αυτή είναι η αξιολόγηση του IIHS για τα 11 μικρά που δοκίμασε:

Όπως βλέπουμε στον πίνακα στις περισσότερες περιπτώσεις το ανδρείκελο που βρισκόταν στη θέση του οδηγού τραυματίστηκε μόνο στα πόδια. Χαμηλές επιδόσεις πέτυχαν κυρίως στην παραμόρφωση του κλωβού των επιβατών (Structure) και στο πόσο μετατοπίστηκε το σώμα και τα μέλη του οδηγού κατά την πρόσκρουση (Restraints & Kinematics).

Το Chevrolet Spark ήταν το μοναδικό μίνι που βαθμολογήθηκε ως Καλό για την προστασία και των ποδιών του οδηγού. Οι χειρότερες επιδόσεις σημειώθηκαν από τα Fiat 500 και Honda Jazz (Fit στις Η.Π.Α.). Στην περίπτωση του Honda το κεφάλι του ανδρείκελου γλίστρησε στο πλάι του αερόσακου και χτύπησε κατευθείαν πάνω στο ταμπλό.

Δείτε παρακάτω το video όπου ο Joe Nolan αναλύει τα τί και πώς αυτής της δοκιμής.

[Πηγές: IIHS]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube