Έρευνα: Οι κλήσεις με hands-free είναι επικίνδυνες για την οδήγηση

Έρευνα: Οι κλήσεις με hands-free είναι επικίνδυνες για την οδήγηση

Μια νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, απέδειξε ότι όπως κι εάν μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς η προσοχή σου αποσπάται.

Δε θέλει και πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγείς είναι κάτι που αποσπά την προσοχή σου από το δρόμο.

Κι αυτό ισχύει είτε οδηγείς κρατώντας το τηλέφωνο με το ένα χέρι, είτε έχεις ένα hands-free στο αυτί σου. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, φαίνεται ότι το αποδεικνύει εμπράκτως.

Με άλλα λόγια απέδειξε ότι το hands-free ναι μεν δεν περιορίζει τη δυνατότητα χειρισμού του αυτοκινήτου, καθότι και τα δυο χέρια βρίσκονται στο τιμόνι, όμως πρακτικά δεν κάνει καμία διαφορά στο πόσο αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Βρετανία: Όποιος οδηγεί και μιλά στο κινητό χάνει την άδεια οδήγησης δια παντός [video]

Η έρευνα έγινε παρατηρώντας τις αντιδράσεις οδηγών που μιλούσαν με hands-free και κατέδειξε ότι σε πραγματικές συνθήκες χρειάζονται περίπου 11 επιπλέον μέτρα για την ακινητοποίηση ενός αυτοκινήτου που κινείται με 40 km/h. Η σύγκριση έγινε με οδηγούς που δε μιλούσαν στο τηλέφωνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για μερικές ομάδες οδηγών η διαφορά αυτή μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ.

Οι υπεύθυνοι για την έρευνα δήλωσαν ότι είναι απόλυτα αναμενόμενο κάτι τέτοιο, καθότι ο εγκέφαλος μοιραία βάζει σε προτεραιότητα το τηλεφώνημα. Οπότε ο οδηγός βρίσκεται τελικά σε μια κατάσταση που ναι μεν κοιτάζει μπροστά αλλά ουσιαστικά δε βλέπει τι συμβαίνει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι ΗΠΑ θέλουν κινητά με λειτουργία πτήσης [video]

Το ρεζουμέ της έρευνας, προφανώς είναι ότι η ομιλία στο τηλέφωνο παράλληλα με την οδήγηση θα πρέπει να καταστεί παράνομη όπως κι εάν γίνεται. Αυτό με τη σειρά του πάντως είναι ένα ζήτημα σημαντικό για τη βιομηχανία, αφού δεν αποκλείεται να φέρει αλλαγές στη φρενίτιδα γύρω από το infotainment που χαρακτηρίζει τη σημερινή πραγματικότητα.

Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

[Πηγή: motoring.com.au]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube