Η σκουριά σκοτώνει! [video]

Η σκουριά σκοτώνει! [video]

Crash tests παλιών αυτοκινήτων έδειξαν ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν επιλέγουμε μεταχειρισμένο…

Η μεγαλύτερη πρόοδος στα αυτοκίνητα, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει στον τομέα της ασφάλειας. Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα παρά ποτέ. Τι γίνεται όμως αν τα λεφτά μας φτάνουν μόνο για κάποιο μεταχειρισμένο;

Αν δεν πρόκειται για πολύ παλιό μοντέλο, θα έχει περάσει στην εποχή του κι αυτό δοκιμές παθητικής ασφάλειας (crash tests), οπότε λογικά θα μπορούμε να ξέρουμε πόσο ασφαλές είναι. Σωστά; Λάθος, διότι η ασφάλεια που προσφέρει εξαρτάται κι από την κατάστασή του – ειδικά από το πόσο έχει αδυνατίσει η δομή του από τη διάβρωση, δηλαδή τη σκουριά.

Ερευνητές της μη κερδοσκοπικής σουηδικής οργάνωσης Villaägarnas Riksförbund (ένα είδος ένωσης ιδιοκτητών-καταναλωτών), με τη βοήθεια της ασφαλιστικής Folksam, αποφάσισαν να κάνουν δοκιμές για να δουν πόσο επηρεάζει η σκουριά την ασφάλεια που παρέχει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Crash tests παλιών αυτοκινήτων
Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν ήταν ένα Mazda 6 κι ένα Volkswagen Golf. Το Mazda ήταν μοντέλο της πρώτης γενιάς, που έμεινε στην παραγωγή από το 2003 έως το 2008. To Golf ήταν ένα Mk V της γενιάς του 2004-2008. Δεν ήταν τόσο παλιά, αλλά είχαν και τα δύο κάμποση σκουριά.

ΟΙ ερευνητές υπέβαλαν τα δύο αυτοκίνητα σε μετωπικό και πλευρικό crash test, σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες προδιαγραφές του Euro NCAP. Όχι όμως αυτές που ισχύουν σήμερα, αλλά τις πιο επιεικείς που ίσχυαν όταν τα δύο μοντέλα είχαν δοκιμαστεί ως καινούργια, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση.

Και τα δύο video δείχνουν ότι τα παλιά, σκουριασμένα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσφέρουν το επίπεδο ασφάλειας που πρόσφεραν όταν ήταν καινούργια. Το Mazda 6 μάλιστα, παρουσίασε σημαντική διαφορά σε σχέση με τότε που είχε δοκιμαστεί.

«Όταν το Mazda 6 υποβλήθηκε στη μετωπική πρόσκρουση, η δομή του παραμορφώθηκε τόσο ώστε το κάθισμα του οδηγού κατέληξε να γείρει πάνω στο αμάξωμα και το ανδρείκελο χτύπησε το κεφάλι του στη μεσαία κολόνα», ανακοίνωσε ο οργανισμός. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι σοβαρό.

Όταν ήταν καινούργιο, το Mazda είχε καταφέρει να πάρει μια αξιολόγηση «αδύναμα 4 αστέρια» (26 βαθμοί) στην κλίμακα 5 αστέρων του Euro NCAP. Το μεταχειρισμένο υποβιβάστηκε στα «αδύναμα 3 αστέρια» (18 βαθμοί). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει «20% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού, λόγω της σκουριάς».

Το Golf τα πήγε ανέλπιστα καλά, χάνοντας μόνο ένα βαθμό σε σχέση με όταν ήταν καινούργιο. Τότε η ασφάλειά του είχε αξιολογηθεί τα «αδύναμα 5 αστέρια» (33 βαθμοί), ενώ το μεταχειρισμένο αξιολογήθηκε τώρα στα «δυνατά 4 αστέρια» (32 βαθμοί).

Το πόσο και πού θα σκουριάσει ένα αυτοκίνητο ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο χρήσης. Γι’ αυτό, αν πρόκειται να αγοράσετε μεταχειρισμένο, εξετάστε το προσεκτικά. Η ασφάλειά σας εξαρτάται από αυτό.

[Πηγή: Villaägarnas Riksförbund]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube