Δείτε πώς το αυτόματο φρενάρισμα σώζει ζωές [video]

Δείτε πώς το αυτόματο φρενάρισμα σώζει ζωές [video]

Αν η νταλίκα Volvo του video δεν είχε Automatic Emergency Braking, το απρόσεκτο παιδάκι μπορεί και να μη ζούσε…

Όλοι το ξέρουμε πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ).

Είναι το σύστημα που χρησιμοποιεί ένα ραντάρ απόστασης για να αντιλαμβάνεται μια πιθανή σύγκρουση. Σε πρώτη φάση ειδοποιεί τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σήματα, κι αν αυτός δεν αντιδράσει, τότε αναλαμβάνει το σύστημα να φρενάρει το αυτοκίνητο.

Τα έχουμε διαβάσει όλα αυτά αμέτρητες φορές, ίσως έχουμε δει και τα αντίστοιχα video των αυτοκινητοβιομηχανιών. Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως το ΑΕΒ σε πραγματικές συνθήκες;

Η απάντηση είναι: πολύ αποτελεσματικό. Και όποιος αμφιβάλλει, ας δει το παρακάτω video από πραγματικό περιστατικό. Που δεν συνέβη στη Ρωσία ή στην Κίνα, αλλά στη Νορβηγία – πράγμα που δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί παντού.

Σχολικό λεωφορείο έχει σταματήσει κι έχει κατεβάσει παιδάκια. Ένα από αυτά τρέχει για να περάσει απέναντι το δρόμο, χωρίς να έχει δει ότι από το άλλο ρεύμα έρχεται νταλίκα. Ούτε ο οδηγός της νταλίκας βλέπει το παιδί, αφού το κρύβει το σχολικό. Κι εκεί που κλείνεις τα μάτια για να μη δεις το αναπόφευκτο, το ΑΕΒ φρενάρει την νταλίκα επιτόπου και το παιδάκι γλιτώνει.

Ο τράκτορας της νταλίκας είναι Volvo, και η Volvo Trucks είναι από τους πρωτοπόρους στην εξέλιξη του ΑΕΒ. Δείτε και τα αντίστοιχα εταιρικά video που παραθέτουμε πιο κάτω.

Δείτε όμως πρώτα το video με το παρά λίγο τραγικό περιστατικό. Κι ελάτε στη θέση του νταλικέρη. Πόσες λαμπάδες ίσαμε το μπόι σας θα είχατε ανάψει στην Παναγιά της Τήνου;

[Πηγές: RoadCams, Volvo Trucks]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube