Το adaptive cruise control σκοτώνει το μποτιλιάρισμα [video]

Το adaptive cruise control σκοτώνει το μποτιλιάρισμα [video]

Ένα προσαρμοζόμενο cruise control αντιδρά πιο αποτελεσματικά από τον άνθρωπο, οπότε μπορεί να περιορίσει το μποτιλιάρισμα, σύμφωνα με τη Ford.

Είναι γεγονός ότι για την απροσδόκητη επιβράδυνση της κίνησης στους δρόμους, συχνά ευθύνονται οι άνθρωποι που κρατούν το τιμόνι και οι αργές αντιδράσεις τους.

Συνήθως ένας οδηγός αντιλαμβάνεται αργά την επιβράδυνση του προπορευόμενου οχήματος, ξαφνιάζεται, και αντιδρά χωρίς ψυχραιμία, φρενάροντας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Μήπως λοιπόν αν αφαιρέσουμε την ευθύνη της παρακολούθησης της ροής της κίνησης από τον οδηγό και την αναθέσουμε στο ίδιο το αυτοκίνητο, μέσω του adaptive cruise control, το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερα μποτιλιαρίσματα;

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ισχύει απόλυτα, σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποίησε η Ford σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt. Σε ένα γκρουπ από 36 αυτοκίνητα, οι οδηγοί που προπορεύονταν φρέναραν σε μια τυχαία στιγμή από τα 60 στα 40 mph (από τα 96 στα 64 km/h). Όταν όλοι οι οδηγοί βασίζονταν στις δικές τους αντιδράσεις, αυτό προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα οι πιο πίσω σχεδόν να ακινητοποιηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Απίστευτο μποτιλιάρισμα στην Κίνα [video]

Αντίθετα, με τη χρήση του adaptive cruise control όλα τα αυτοκίνητα είχαν τη σωστή απόσταση από τον προπορευόμενο και προσάρμοζαν έγκαιρα την ταχύτητά τους όσο ακριβώς χρειαζόταν, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κάποια ανωμαλία που θα επηρεάσει την κίνηση των επόμενων. Ακόμα κι όταν μόνο το 30% των οχημάτων είχαν ενεργοποιημένο το adaptive cruise control, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, και πολύ κοντινά με το να χρησιμοποιείται το σύστημα από όλα, σύμφωνα με τη Ford.

Ο κ. Daniel Work, καθηγητής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, είπε ότι στις ΗΠΑ οι οδηγοί χάνουν κατά μέσο όρο 41 ώρες κάθε χρόνο κολλημένοι στο μποτιλιάρισμα. Κάτι που από άποψη φθορών, χαμένων εργατοωρών και αυξημένης κατανάλωσης, μεταφράζεται σε περίπου $1.400. Φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε να εδραιωθεί η πλήρως αυτόνομη οδήγηση για να ελπίζουμε σε μείωση αυτής της χασούρας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το adaptive cruise control, μια τεχνολογία που υπάρχει σήμερα ακόμα και σε αυτοκίνητα πόλης.

Δείτε παρακάτω ένα αρκετά κατατοπιστικό video από το πείραμα της Ford:

[Πηγή: carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube