Toyota: Νέα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδήγησης για μηδενικά ατυχήματα [video]

Toyota: Νέα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδήγησης για μηδενικά ατυχήματα [video]

Το νέο σύστημα υποβοήθησης του οδηγού Advanced Drive θα λανσαριστεί από την Toyota στα Mirai και Lexus LS Hybrid αρχικά και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα της.

Η Toyota λανσάρει -αρχικά στο Mirai και στο Lexus LS Hybrid- ένα νέο επαναστατικό σύστημα υποβοήθησης του οδηγού, το Advanced Drive. Στόχος ο μηδενισμός των ατυχημάτων.

Το νέο σύστημα δεν έχει σαν βασικό σκοπό να αναπληρώσει τον οδηγό αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη οδήγησης, αλλά να τον συμπληρώνει και να του δώσει ουσιαστική βοήθεια στον έλεγχο του αυτοκινήτου. Για αυτό και σύστημα δεν θα είναι πλήρως αυτόνομο, αλλά ένα σύστημα που λειτουργεί «ως σύντροφος».

Η Toyota θέλει να αφήνει τον τελικό έλεγχο στον άνθρωπο, παρέχοντάς του ταυτόχρονα ένα καλύτερα εξοπλισμένο σύστημα υποβοήθησης. Και αυτό διότι η φιλοσοφία της Toyota είναι ότι οι οδηγοί πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της οδήγησης. Το Advanced Drive έχει σχεδιαστεί με πέντε χαρακτηριστικά: Ευφυές, αξιόπιστο, αντιληπτικό, διαδραστικό και αναβαθμίσιμο.

Σε περιπτώσεις όπου προβλέπεται κίνδυνος, είτε στο οδηγικό περιβάλλον είτε στην κατάσταση αυτού καθαυτού του οδηγού, το Advanced Drive δίνει μια προειδοποίηση, επιτρέποντας στον οδηγό να αποφασίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Ο στόχος είναι η βοήθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου μέσω αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας», λέει η Toyota.

τουο

Το πιο εντυπωσιακό στο σύστημα είναι ότι μπορεί να επεξεργαστεί συγκεκριμένα σενάρια όπου άλλα προηγμένα βοηθητικά προγράμματα οδήγησης ενδέχεται να υπολείπονται. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα μεγάλο όχημα στη λωρίδα παράλληλα με το αυτοκίνητό σας, το σύστημα θα αυξήσει από μόνο του την πλευρική απόσταση ανάμεσα στα δύο οχήματα και μόλις το προσπεράσετε θα επαναφέρει το αυτοκίνητο στην αρχική του θέση στη λωρίδα κίνησης. Επιπλέον, αν ένα όχημα θέλει με μπει στη λωρίδα σας το σύστημα θα φρενάρει το αυτοκίνητο για να του παραχωρήσει τον απαραίτητο χώρο. Όλες αυτές οι συνθήκες ανιχνεύονται έγκαιρα για να έχει μια ομαλή και απρόσκοπτη πορεία το αυτοκίνητο. Οι αλλαγές λωρίδας μπορούν να γίνουν αυτόματα ή να τη ζητήσει ο οδηγός χρησιμοποιώντας το φλας.

toyo

Τέλος, μια κάμερα παρακολούθησης οδηγού προειδοποιεί τον οδηγό όταν αυτός δεν έχει το βλέμμα του στο δρόμο και μπορεί να διαγνώσει πότε ο οδηγός κοιμάται. Μπορεί να προσπαθήσει να σας επαναφέρει στην τάξη με ένα ηχητικό σήμα, με μια δόνηση στη ζώνη ασφαλείας ή να αναβοσβήσει την οθόνη του ταμπλό. Τακτικές ενημερώσεις του λογισμικού θα είναι διαθέσιμες για να αναβαθμίζουν συνεχώς το σύστημα.

[Πηγή: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube