Τεστ σε παιδικά καθίσματα 2022, ποια να αποφύγετε; [video]

Τεστ σε παιδικά καθίσματα 2022, ποια να αποφύγετε; [video]

Tο Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, αξιολόγησε 32 παιδικά καθίσματα. Τα αποτελέσματα ήταν κατά πλειονότητά καθησυχαστικά, αλλά τέσσερα είναι προς αποφυγή, με τα τρία να εισάγονται και στην Ελλάδα.

Τεστ σε παιδικά καθίσματα 2022, ποια να αποφύγετε;

Στο αυτοκίνητο, τα παιδιά με ύψος κάτω από 1,50 m πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικά σχεδιασμένο κάθισμα για να τα κρατά καλά και να τα προστατεύει όσο το δυνατόν καλύτερα σε περίπτωση πρόσκρουσης. Πολλά καθίσματα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και άλλα, όχι.

Κάθε χρόνο, το Touring Club Suisse (TCS), η ADAC και το αυστριακό alter ego τους δημοσιεύουν μια μελέτη για τα παιδικά καθίσματα που διατίθενται στην αγορά. Αυτοί οι οργανισμοί δοκιμάζουν την ασφάλεια (άρα και την προστασία) που παρέχει αυτός ο εξοπλισμός, δοκιμάζοντας τον σε πέδη δοκιμών πρόσκρουσης.

Λαμβάνουν επίσης υπόψη την εργονομία και την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες αυτών των καθισμάτων για να τους αποδώσουν μια βαθμολογία που τους επιτρέπει να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες: Μη συνιστώμενα, συνιστώμενα με επιφυλάξεις, συνιστώμενα, ιδιαίτερα συνιστώμενα και άριστα. Φέτος, 32 μοντέλα καθισμάτων πέρασαν από τα χέρια ειδικών, οι οποίοι και μας δίνουν τα συμπεράσματά τους.

Από τα τριάντα παιδικά καθίσματα που διατίθενται στην Ευρώπη μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων ή e-shop και δοκίμασε το Touring Club Suisse τέσσερις είναι κακοί μαθητές.

Τι τίθεται υπό αμφισβήτηση; Η παρουσία τοξικών ουσιών στα υλικά τους (π.χ. επιβραδυντικό φλόγας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όταν απορροφάται από το δέρμα, εισπνέεται ή καταπίνεται) και κακές βαθμολογίες crash-test. Επομένως, δεν συνιστώνται τα ακόλουθα:

- Lionelo Anton RWF, λόγω της παρουσίας τοξικών ουσιών.
- Urban Kanga Uptown Model TV107, για την παρουσία τοξικών ουσιών και τα κακά αποτελέσματα ασφάλειας.
- Kinderkraft Comfort Up, λόγω της βαθμολογίας ασφαλείας
- Walser Kids Experts Noemi, περιέχει πάρα πολλές τοξικές ουσίες.

Από τα τέσσερα παραπάνω παιδικά καθίσματα, τα τρία τα εντοπίσαμε και στην ελληνική αγορά (πλην του Urban Kanga Uptown Model TV107)

Τεστ σε παιδικά καθίσματα 2022, ποια να αποφύγετε;
Μπορείτε να δείτε ευκρινέστερα τη βαθμολογία στο συνημμένο αρχείο PDF στο τέλος του κειμένου,


Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες 28 θέσεις που δοκιμάστηκαν προτείνονται από το TCS και τους εταίρους του, γεγονός που αντιπροσωπεύει βελτίωση σε σχέση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Μόνο έξι μοντέλα αξιολογούνται ως απλώς «συνιστώμενα» εξ αιτίας των μέτριας βαθμολογίας στην ασφάλεια και 21 «συνιστώμενα ανεπιφύλακτα», καθιστώντας τα μια ασφαλή αγορά. Ακόμη, ένα κάθισμα ξεχωρίζει με αποτέλεσμα «Άριστο».

Τεστ σε παιδικά καθίσματα 2022, ποια να αποφύγετε;

Πρόκειται για το Cybex Anoris T i-Size, ένα κορυφαίο μοντέλο (με τιμή γύρω στα €750) που έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει και αερόσακο. Ενσωματωμένος σε ένα προφυλακτήρα που τοποθετείται στο ύψος του στήθους του παιδιού, ο αερόσακος ενεργοποιείται κατά την πρόσκρουση και παρέχει καλύτερη προστασία στο κεφάλι και στον λαιμό του. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που εδώ και λίγους μήνες είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά και σας είχαμε παρουσιάσει.

Τις αναλυτικές επιδόσεις των παιδικών καθισμάτων στα τεστ του TCS όπου συγκεντρώνονται και τα προηγούμενα μπορείτε να τις δείτε στο site της Λέσχης. Έτσι θα έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τις ασφάλεια που παρέχει ό,τι κάθισμα κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. 

Εμείς για να σας διευκολύνουμε παραθέτουμε το link ανά ηλικία για να μην χαθείτε:

Οδηγίες για την ανάγνωση των πινάκων
Επισημάνσεις
(1) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο ή πλάτη στη φορά κίνησης. 
(2) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο αποκλειστικά με την πλάτη στη φορά κίνησης 
(3) Τοποθέτηση αποκλειστικά με βάσεις Isofix και όχι με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(4) Τοποθέτηση σε βάσεις Isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(5) Μη συνιστώμενο λόγω περιεχομένων τοξικών ουσιών
(6) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο στη φορά κίνησης

Βαθμολόγηση
- Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από τις επιμέρους βαθμολογίες για την ασφάλεια, τη χρήση/εργονομία και τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
- Η βαθμολογία για την ασφάλεια και τη χρήση/εργονομία συνιστούν η καθεμία τους έως και 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών έως και 0%. 

Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας
• Αν η βαθμολογία της ασφάλειας ή της χρήσης/εργονομίας είναι μικρότερη του 60%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας. 
• Αν η βαθμολογία του ελέγχουν τοξικών ουσιών είναι μικρότερη του 40%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας.
• Βαθμολογία στην ασφάλεια ή στη χρήση/εργονομίας ή στο έλεγχο τοξικών ουσιών μικρότερη από 20% έχει άμεση επίπτωση στην τελική βαθμολογία.

 Βαθμονόμηση αξιολόγησης
 80-100% ♦♦♦♦♦  Άριστο 
 60-79% ♦♦♦♦  Εξαιρετικά συνιστώμενο 
 40-59% ♦♦♦  Συνιστώμενο 
 20-39% ♦♦  Συνιστώμενο με επιφυλάξεις 
 0-19% ♦  Μη συνιστώμενο 


Η παρακάτω ομαδοποίηση είναι του TCS, διότι περιλαμβάνονται και τεστ παρελθόντων ετών. Από το 2014 όμως που ισχύει ο καινούργιος κανονισμός ECE R129 για τα παιδικά καθίσματα, αυτά δεν ταξινομούνται με το βάρος του παιδιού (ούτε με την ηλικία), όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά σύμφωνα με το ύψος του παιδιού. Ο κατασκευαστής λοιπόν καθορίζει για ποιες ομάδες ύψους είναι κατάλληλο το προϊόν του: Για παράδειγμα, για ύψος από 40 μέχρι 100 cm. Κάνουμε την αναφορά διότι ίσως κάποιοι μπερδευτούν μα την ηλικιακή ταξινόμηση που είναι απλώς ενδεικτική...

Μέχρι 12 μηνών
Μέχρι 18 μηνών
Μέχρι 4 ετών
Μέχρι 7 ετών
Μέχρι 12 ετών
Από 6 μηνών μέχρι 4 ετών
Από 1 έως 4 ετών
Από 1 έως 7 ετών
Από 1 έως 12 ετών
Από 4 έως 12 ετών

Εμείς με τη σειρά μας να σας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αγορά και τη χρήση του παιδικού καθίσματος
- Διαλέξτε ένα παιδικό κάθισμα με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Υπάρχουν λέσχες στην ΕΕ που εκτελούν τις δικές τους δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα καθίσματα που κυκλοφορούν. Ενημερωθείτε από αυτές και αποκλείστε αυτά που δεν έχουν αποκομίσει καλή βαθμολογία.
- Μην επιλέγετε με βάση τη μάρκα ή βαρύγδουπες φίρμες. Η αυθεντία σε άλλους τομείς του αυτοκινήτου δεν σημαίνει απαραίτητα και αυθεντία στα παιδικά καθίσματα.
- Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας διαθέτει βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, περιλάβετε επίσης τα καθίσματα Isofix στη λίστα αγοράς, παρότι είναι πιο ακριβά.
- Μην αγοράζετε παιδικά καθίσματα παρά μόνο αυτά που έχουν στην κυρίως σήμανση πορτοκαλί ετικέτα και είναι σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R44.04 resp. R129 (για παράδειγμα 04 30 10 27).
- Κάντε μια δοκιμή τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό σας. Ελέγξτε ότι η ζώνη είναι αρκετά μακριά, η γεωμετρία της λειτουργεί και ότι το κάθισμα δεν κουνιέται. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην κουνιέται, να μην γέρνει, να μην ανατρέπεται ή ολισθαίνει.
- Βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του παιδιού και το κούμπωμα της ζώνης, όπως και οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα.
- Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του καθίσματος αφαιρείται, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Και τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Δείτε στο video τις επιπτώσεις από τη λάθος πρόσδεση ενός παιδιού στο παιδικό κάθισμα...

Δείτε το video του Touring Club Suisse από το τεστ του 2022 στα παιδικά καθίσματα

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube