Τα καλύτερα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο [video]

Τα καλύτερα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο [video]

Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες εργασιών για να θωρακιστεί ένα αυτοκίνητο, με τα τεστ αντοχής, να περιλαμβάνουν ρίψεις με κάθε είδους φονικό όπλο που μπορείτε να φανταστείτε!

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν οριστεί μίνιμουμ τέσσερα επίπεδα προστασίας για τη θωράκιση των αυτοκινήτων. Οι κλίμακες θωράκισης εκκινούν από τη βαθμίδα «B4» και φθάνουν στο επίπεδο «B7». Βέβαια, παγκοσμίως, υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες εταιρείες που αναλαμβάνουν τη θωράκιση μοντέλων με το επίπεδο προστασίας να ξεπερνά πολλές φορές την κλίμακα των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Φημολογείται δε, πως το «Κτήνος», η λιμουζίνα δηλαδή που μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση που μπορεί να λάβει ένα όχημα στον κόσμο επιπέδου «B15».

Άλλα πρότυπα και βαθμοί θωράκισης είναι το σύστημα VPAM (στη Γερμανία), το VASG (στο Ηνωμένο Βασίλειο) και το Nij (στις ΗΠΑ). Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να δείτε τις κλίμακες θωράκισης να αναγράφονται ως VR ή PM. Ανεξάρτητα... από τον τρόπο γραφής, η διαδικασία έως το ανώτατο στάδιο «7» είναι ίδια.

Στην μικρότερη κλίμακα, «B4», το όχημα προστατεύει το πλήρωμα του από επίθεση με ελαφρύ τουφέκι, περίστροφο ή πιστόλι, ενω στη «Β5», το κριτήριο της θωράκισης είναι η αντοχή σε βλήματα αυτόματου όπλου. Για προστασία από βομβιστικές επιθέσεις και εξελιγμένα αυτόματα όπλα στρατιωτικών προδιαγραφών, η θωράκιση ενός αυτοκινήτου υπάγεται στη βαθμίδα «Β6», με την κορυφαία κατηγορία «Β7», να προστατεύει από βόμβες, ριπές από μπαζούκας και αυτόματα όπλα που χρησιμοποιούν διατρητικά βλήματα.

Ανεξάρτητα από το βαθμό θωράκισης, τα εν λόγω αυτοκίνητα, διαθέτουν στην πλειονότητα τους αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, ανεξάρτητο μηχανισμό επικοινωνίας, αυτόνομο σύστημα εξαερισμού με οξυγόνο που δεν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, ειδικού τύπου «αλεξίσφαιρα» ελαστικά, μεγάφωνο, σύστημα «Panic Alarm» έως και υψηλή τάση ρεύματος για όσους προσπαθήσουν να ανοίξουν τις πόρτες και να «κλέψουν» το πολύτιμο περιεχόμενο του οχήματος. 

Το βάρος μιας θωράκισης, ανάλογα με την βαθμίδα που θα επιλέξει κανείς, μπορεί να ξεπεράσει τον έναν τόνο, ενώ τα αλεξίσφαιρα τζάμια με τα οποία εφοδιάζονται τα εν λόγω μοντέλα είναι προδιαγραφών μαχητικών αεροσκαφών και κατασκευάζονται από μίνιμουμ 10 στρώσεις υλικών (πολυεστέρα, πολυβινύλιο, γυαλί, πολυουρεθάνη κ.α.). 

Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα μπορούν σε περίπτωση επίθεσης και εφόσον οι δράστες δεν έχουν καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στο όχημα, να κινηθούν ακόμα και με σοβαρές βλάβες, για απόσταση 100 km και με ταχύτητα κίνησης τα 150 km/h.

bullet

Στην πλειονότητα τους, τα μοντέλα που δέχονται κάποιου είδους θωράκιση είναι μεγάλα SUV και πολυτελή σεντάν-λιμουζίνες. Ωστόσο, η ανεξάρτητη εταιρεία Trasco, με τεράστια εμπειρία στη θωράκιση αυτοκινήτων, προσφέρει τη μικρότερη βαθμίδα προστασίας «B4» και σε σπορ κατασκευές! Μάλιστα, για τις ανάγκες ορισμένων πελατών της έχει θωρακίσει μια Aston Martin DB11, μια Ferrari 612 Scaglietti αλλά και ένα Tesla Model S P100D.

Σίγουρα, όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, ελάχιστα έως καθόλου μας ενδιαφέρει ένα θωρακισμένο όχημα. Και δε θα το κρύψουμε, ότι αισθανόμαστε υπέροχα γι’ αυτό! Επειδή όμως το τελευταίο διάστημα η χώρα τείνει να γίνει ένα μικρό «Μεντεγίν», καλό θα ήταν όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια τους να ρίξουν μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί με τα καλύτερα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο.


Audi A8L Security

A8

Εάν το συγκεκριμένο μοντέλο έχει κριθεί ασφαλές για να μεταφέρει την Angela Merkel, τότε προφανώς είναι ασφαλές για όλους! Το «μακρύ» A8 έχει πλέον τη μέγιστη δυνατή θωράκιση «Β7» που σημαίνει ότι αντέχει επιθέσεις από AK47 πυροβόλα, ενώ θα ξεπεράσει με υψηλό βαθμό ασφαλείας επιθέσεις από χειροβομβίδες και λοιπά εκρηκτικά. Το μοντέλο κινείται από έναν W12 6,3 lt κινητήρα, ενώ για μικρότερες βαθμίδες θωράκισης είναι διαθέσιμος και ένας V8.


Bentley Mulsanne 

Bentley

Από τις αγαπημένες επιλογές των απανταχού βαθύπλουτων και... φοβισμένων για τη ζωή τους. Η Mulsanne, προσφέρεται στη μέγιστη δυνατή θωράκιση, διαθέτει επιστρώσεις χάλυβα και Kevlar και υπόσχεται να προστατεύσει το πλήρωμα της ακόμα και από εκρήξηεις με TNT.


BMW X5 Protection VR6

bmw

Η BMW έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων. Ωστόσο, η πλειονότητα των αγοραστών, επιλέγει τη θωρακισμένη X5. Με πιστοποίηση θωράκισης VR6, το πολυτελές SUV, μπορεί να δεχθεί επιπλέον θωράκιση στο πάτωμα και στην οροφή αλλά και έτσι ακόμα, αντέχει εύκολα σε επιθέσεις βαρέων πυροβόλων όπλων.


Cadillac Escalade 

cadillac

Δεδομένης της δημοτικότητας της Cadillac Escalade στις ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι θωρακισμένες εκδόσεις είναι "must" και άκρως εμπορικές μεταξύ διασημοτήτων και λοιπών επιφανών ατόμων. Διαθέτει θωράκιση επιπέδου «Β6», που σημαίνει ότι πέρα από επιθέσεις με πυροβόλα όπλα μπορεί να αντέξει χτύπημα από χειροβομβίδα, ενώ θα συνεχίσει να κινείται ακόμα και στην περίπτωση που εκραγούν 5 κιλά εκρηκτικών κάτω από το δάπεδο του οχήματος. 


Dartz Prombron

dartz

Προσφέρει τη μέγιστη δυνατή βαθμίδα θωράκισης, ενώ διαθέτει μέχρι και επιχρυσωμένες επιφάνειες στο εσωτερικό του έως και διαμαντένιες λεπτομέρειες. Ένα απόλυτα κιτς όχημα, που απευθύνεται σε αντίστοιχα κιτς πάμπλουτους αυτού του πλανήτη. Το κόστος για την απόκτησή του εκκινεί από τo 1,5 εκ. ευρώ.


Jaguar XJ Sentinel 

jaguar

Η Jaguar XJ Sentinel υπήρξε για μια δεκαετία το βασικό μεταφορικό μέσο των Βρετανών πρωθυπουργών και υψηλόβαθμων υπουργών της αγγλικής κυβέρνησης. Το αλουμινένιο αμάξωμα της δέχτηκε έξτρα επενδύσεις από χάλυβα και Kevlar, με τις προδιαγραφές ασφαλείας να μπορούν να αντέξουν έως και χτύπημα με εκρηκτικό TNT 15 κιλών.


Land Rover Discovery 4 Armoured

LAND

Η συγκεκριμένη έκδοση του Discovery φέρει βαθμό θωράκισης «Β6», με το βάρος της κατασκευής να υπερβαίνει τους 4 τόνους! Αποτελεί ένα από τα οχήματα με τα οποία μετακινείται ο Βρετανός πρωθυπουργός ή τα μέλη της προσωπικής του φρουράς.


Maserati Quattroporte

Maserati 

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι εμπιστεύτηκαν τη Maserati και δη την Quattroporte για τις μετακινήσεις τους. Η θωράκιση του οχήματος γίνεται in-house από την ιταλική φίρμα και είναι επιπέδου «Β6». Το βάρος του οχήματος ξεπερνά τους 3,5 τόνους. Δεν πωλείται σε ιδιώτες καθώς η παραγγελία έγινε αποκλειστικά για τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης. Φημολογείται ότι έχουν κατασκευαστεί 19 αυτοκίνητα, με το κόστος ανά μονάδα να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.


Mercedes-Maybach S650 Guard 

maybach

Η τιμή εκκίνησης υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ και η προστασία που προσφέρει είναι επιπέδου «VR10». Αυτό σημαίνει θεωρητικά πως είναι άτρωτη από κάθε είδους επίθεση! Για την κίνηση του μοντέλου φροντίζει ένας V12 twin-turbo κινητήρας 6,0 lt.


Mercedes-Benz S-Class Guard 

s-class

Η Mercedes-Benz έχει μακρά παράδοση στα θωρακισμένα οχήματα. Για την ακρίβεια άνω των 70 ετών! Η εταιρεία είναι ανοιχτή σε custom προτάσεις των πελατών της σε ότι αφορά το βαθμό θωράκισης, αν και η μικρότερη κλίμακα εκκινεί από το επίπεδο «VR8». Υπάρχουν επίσης θωρακισμένες εκδόσεις που μπορεί να επιλέξει κανείς και στην οικογένεια της E-Class όπως φυσικά και στη G-Class.


Range Rover SENTINEL 

range

Το πολυτελές SUV προσφέρει επίπεδο προστασίας «VR8». Το βάρος της θωράκισης υπερβαίνει τον ένα τόνο αυτό όμως δε φαίνεται να το απασχολεί ιδιαίτερα αφού ο αναβαθμισμένος V8 κινητήρας του προσφέρει επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 km/h σε λιγότερο από 9,5’’.


Rolls-Royce Phantom 

rolls

H Rolls-Royce είχε κατασκευάσει το πρώτο θωρακισμένο όχημα για τις ανάγκες πελατών της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, το πιο εμπορικό της μοντέλο σε αυτήν την κατηγορία υψηλής προστασίας δεν είναι άλλο από τη Phantom (και ακολουθεί η Cullinan). Οι πελάτες, μπορούν να επιλέξουν το βαθμό θωράκισης που επιθυμούν αρκεί να είναι επιπέδου «Β5» και άνω. Για την κίνηση του οχήματος, ανεξαρτήτως βαθμίδας προστασίας, φροντίζει ο V12 κινητήρας των 6,75 lt.


Toyota Land Cruiser 

land

Ένα από τα δημοφιλέστερα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο. Το Land Cruiser είναι ούτως άλλως ένα σκληροτράχηλο μοντέλο παντός εδάφους άρα ιδανικό για όσους επιθυμούν υψηλή προστασία. Είθιστε, οι πελάτες του να επιλέγουν βαθμό θωράκισης «VR7» και άνω, ενώ προσφέρεται και με μία έξτρα δεξαμενη καυσίμου 138 lt που του προσφέρει έως και 400 km επιπλέον αυτονομίας. 


Volvo XC90 Armoured

xc90

Το θωρακισμένο XC90 έρχεται με 1.400 kg έξτρα προστασίας και περιλαμβάνει πλάκες χάλυβα 10 mm, ενισχυμένα πάνελ οροφής και δαπέδου, καθώς και γυάλινες επιφάνειες πάχους 50 mm. Το κόστος της θωράκισης (VR8) και απόκτησης του μοντέλου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ.


Zil 41052 

zil

Το ρώσικο όχημα κατασκευάστηκε μεταξύ 1988 και 2002. Η θωράκιση του αμαξώματος ήταν η μέγιστη δυνατή, με το βάρους 5,5 τόνων Zil 41052 να κινείται από έναν κινητήρα V8, 7.7 lt. Βέβαια, λόγω της εκτεταμένης χρύσης χάλυβα, το αυτοκίνητο ακόμα και με αυτόν το θηριώδη κινητήρα χρειάζονταν 13,5’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση.


Cadillac Series 341-A Town Sedan

cadillac

Υπήρξε από τα πρώτα αυτοκίνητα που εξοπλίστηκαν με κάποιου είδους θωράκιση. Η συγκεκριμένη Cadillac του 1928, κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαβόητου κακοποιού Al Capone και πωλήθηκε το 2012 σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby’s στην τιμή των 342.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube