Σώστε τα smombies

Σώστε τα smombies

Ο περισπασμός από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στους πεζούς.

Ονομάζονται «smombies», δηλαδή ζόμπι του smartphone. Είναι όλο και πιο πολυάριθμα και τα βλέπετε να περπατούν στα πεζοδρόμια προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν κοιτάζουν σχεδόν ποτέ εμπρός τους. Αυτό δημιουργεί μέγα πρόβλημα ασφαλείας, ειδικά όταν διασχίζουν τους δρόμους. Εκεί, ο κίνδυνος παραμονεύει και το πλάσμα μπορεί να συνθλιβεί. Πώς πρέπει να το σώσεις παρόλα αυτά;

Η «περισπασμός» στο τιμόνι λόγω ενός smartphone γίνεται ένα όλο και πιο σοβαρό και ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Ωστόσο, απ’ ό,τι καταλάβατε -και βλέπετε καθημερινά- το φαινόμενο επεκτείνεται τώρα και στους πεζούς που, όπως τα ζόμπι, περιπλανιούνται στους δρόμους χωρίς να δείχνουν τη δέουσα προσοχή. Στη Νότια Κορέα, υπάρχει πλέον «θεραπεία» με ένα υπέρ-τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης.

Και αν μας ρωτήσετε γιατί κάτι τέτοιο ξεκίνησε από αυτή την ασιατική χώρα, η απάντηση είναι προφανής. Η Νότιος Κορέα είναι η χώρα όπου το ποσοστό των smartphones ανά κάτοικο είναι το υψηλότερο στον κόσμο, εξ ου και ο συγκεκριμένος περισπασμός απέβη το 2017 θανατηφόρος για 1.600 πεζούς. Ως εκ τούτου, δρομολογήθηκε ένα πιλοτικό πρότζεκτ με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα προειδοποίησης. Σχεδιασμένο από ερευνητές του Κορεατικού Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνολογίας Κατασκευών (Kict), το σύστημα περιλαμβάνει τη χρήση διαλειπόντων κόκκινων, γαλάζιων και κίτρινων φανών που μπαίνουν σε δράση κοντά στις διαβάσεις όταν πλησιάζουν τα smombies.

smobies

Η ιδέα περιλαμβάνει ακόμη και προειδοποίηση με ένα σήμα που αποστέλλεται στο ίδιο το smartphone, χάρη σε μια ειδική εφαρμογή. «Ο αριθμός των ατυχημάτων που σχετίζονται με ανθρώπους συνδεδεμένους με smartphone έχει αυξηθεί, ειδικά κοντά στις διαβάσεις πεζών», δήλωσε ο Kim Jong-hoo, ερευνητής στο Kict, «τα φώτα είναι επομένως απαραίτητα για την προειδοποίησή τους».

smobies

Επί του παρόντος, το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί άκρως ικανοποιητικά, καθώς αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε πάνω από το 83% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η επένδυση είναι τεράστια: Με αισθητήρες ραντάρ και θερμικές κάμερες, το πλήρες σύστημα κοστίζει περίπου 15 εκατ. γουόν ή περίπου 12.000 ευρώ ανά διάβαση!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube