Προσοχή στον δρόμο! Η αλλαγή σε χειμερινή ώρα προκαλεί αύξηση των ατυχημάτων!

Προσοχή στον δρόμο! Η αλλαγή σε χειμερινή ώρα προκαλεί αύξηση των ατυχημάτων!

Κάθε χρόνο, παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας των πεζών κατά τη μετάβαση στη χειμερινή ώρα. Οπότε ας είμαστε προσεκτικοί, μιας και γυρίζουμε τα ρολόγια μας αυτό το σαββατοκύριακο.

Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, γίνεται έκκληση από τις αρχές για οδική επαγρύπνηση με την αλλαγή σε χειμερινή ώρα. Και μιας και η ελληνική πολιτεία περί άλλων παρά για την οδική ασφάλεια τυρβάζει, είπαμε να την κάνουμε εμείς.

Η μετάβαση στη χειμερινή ώρα λοιπόν προκαλεί αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων, ιδίως εκείνων που αφορούν πεζούς. Το ευρωπαϊκό μέσο ποσοστό αυξάνεται κατά 50% κατά τις πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας, επισημαίνουν τα παρατηρητήρια οδικής ασφάλειας και οι ειδικοί.

Σχεδόν οι μισοί πεζοί που σκοτώνονται κάθε χρόνο κατανέμονται σε τέσσερις μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο. Και αποδεικνύει την επίδραση της αλλαγής της ώρας, με τον αριθμό των ατυχημάτων που εμπλέκονται πεζοί να αυξάνεται κατά 50% μεταξύ 17:00 με 19:00. Ώρες που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους με την αποχώρηση από την εργασία και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Λογικά λοιπόν, το γύρισμα του ρολογιού μία ώρα πίσω οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των νυχτερινών διαδρομών με την κακή ορατότητα.

Δεν θα πάψουμε να το λέμε, έστω κι αν αυτό στο 99% των περιπτώσεων πέφτει στο κενό… βλέπετε, υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό γαϊδουριών και αγενών οδηγών: Δώστε προτεραιότητα στους πεζούς, ειδικά στα στενά της πόλης έστω κι αν δεν υπάρχει διάβαση. Και ως πεζοί, ειδικά κινούμενοι πάνω στην άσφαλτο, επιλέγουμε την αριστερή πλευρά του δρόμου. 

Τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Οκτωβρίου θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube