Οι πίσω επιβάτες είναι λιγότερο ασφαλείς από τους εμπρός, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη!

Οι πίσω επιβάτες είναι λιγότερο ασφαλείς από τους εμπρός, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεγάλη έρευνα του κορυφαίου φορέα ασφάλειας των ΗΠΑ, IIHS

Τα σημερινά αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιότερα, όσον αφορά στην ασφάλεια που παρέχουν. Όμως η ασφάλεια αυτή δεν είναι ίδια για όλους τους επιβάτες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του αμερικανικού Insurance Institute for Highway Safety, του κορυφαίας εγκυρότητας ανεξάρτητου φορέα που ιδρύθηκε το 1969 και χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το IIHS, λοιπόν, οι εμπρός επιβάτες είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τους πίσω, ακόμη και στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης!

Αναλύοντας πραγματικά ατυχήματα όπου πίσω επιβάτες αυτοκινήτων τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν το 2014, το ινστιτούτο βρήκε ότι όσοι κάθονται στο πίσω κάθισμα μπορεί να τραυματιστούν ή και να χάσουν τη ζωή τους σε μετωπικές συγκρούσεις, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη ασφαλείας.

Το IIHS αποδίδει το γεγονός στο ότι, ενώ τα συστήματα προστασίας των εμπρός επιβατών εξελίσσονται συνεχώς, αυτά για τους πίσω έχουν μείνει πρακτικά στάσιμα τα τελευταία χρόνια.

Το ινστιτούτο εξέτασε 117 ατυχήματα στα οποία πίσω επιβάτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, και βρήκε ότι οι συνηθέστεροι τραυματισμοί ήταν στο στήθος και αμέσως μετά, στο κεφάλι. Η αιτία για τους τραυματισμούς στο στήθος φαίνεται να είναι οι υπερβολικές δυνάμεις καταπόνησης από το διαγώνιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας, ενώ οι τραυματισμοί στο κεφάλι οφείλονται σε πρόσκρουση σε μέρη του εσωτερικού του αυτοκινήτου.

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κάνει πολλή δουλειά για τη βελτίωση της προστασίας του οδηγού και των εμπρός επιβατών. Η κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι το crash test μέσης επικάλυψης που κάνουμε και, πιο πρόσφατα, η αντίστοιχη δοκιμή μας μετωπικής πρόσκρουσης με μικρή επικάλυψη, από την πλευρά του οδηγού και από αυτή του συνοδηγού», επισημαίνει ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey.

IIHS small overlap crash test

«Ελπίζουμε, μια νέα αξιολόγηση να φέρει αντίστοιχη πρόοδο και για τους πίσω επιβάτες». 

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, μαζί με εκείνα άλλων ερευνών που θα ακολουθήσουν, θα χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό για να επινοηθεί ένας νέος τύπος μετωπικού crash test όπου θα μπορεί να αξιολογηθεί η προστασία και των πίσω επιβατών.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αποτελέσματα μπορούν να φέρουν οι περιοριστές δύναμης και στις πίσω ζώνες, οι «αερόσακοι ζώνης» που φουσκώνουν και διαχέουν την καταπόνηση από το διαγώνιο τμήμα, ή ακόμη και αερόσακοι που θα εκτείνονται από τις πίσω πόρτες ή από την πλάτη των εμπρός καθισμάτων.

Εμείς, ως πρώτο βήμα, ας μάθουμε τουλάχιστον να φοράμε τις ζώνες και όταν καθόμαστε πίσω…

[Πηγή: IIHS]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube